Leven in plaats van overleven
 » Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

Als hooggevoelig persoon (HSP; highly sensitive person) ben je gevoeliger voor indrukken en neem je subtielere nuances waar dan gemiddeld. Ben je snel moe? Vooral in drukke ruimtes? Of kun je slecht tegen  lawaai of fel licht? Goede kans dat je hooggevoelig bent. HSP’s zijn betrokken, creatieve mensen, die echter vaak overvoerd worden door indrukken van buitenaf. “Snel geboeid, snel vermoeid”, zou je kunnen zeggen. Het zijn krachtige, maar ook kwetsbare mensen, zowel fysiek als mentaal.

korenbloem Op Dreef-1

“Ben ik hooggevoelig?”

Misschien vraag je je dat af. Naar mijn idee is er geen harde scheiding aan te geven tussen wel of niet hooggevoelig. Wat ik zinvoller vind is het volgende: als jij je in hooggevoeligheid herkent, en het referentiekader helpt je om je leven beter, gezonder en prettiger vorm te geven: gebruik het dan! Meer hierover lees je in vraag en antwoord

Tot bloei komen op jouw manier

De uitdaging bij hooggevoeligheid is het combineren van kracht en kwetsbaarheid. Je hoeft niet zo te zijn als “iedereen”. Het gaat er juist om dat jij jouw talenten optimaal inzet, zonder jezelf te forceren. Pas dan kun jij je unieke bijdrage leveren, en kan jouw mooie eigenschap tot zijn recht komen.

Last van hooggevoeligheid

Ongeveer vijftien tot twintig procent van de mensen is hooggevoelig. De (werk)omgeving is meestal niet op HSP’s ingesteld, en in onze maatschappij krijgen we steeds meer indrukken te verwerken. Dit maakt dat sommige mensen hun hooggevoeligheid als een last ervaren.

Overprikkeling en grenzen negeren

HSP’s hebben langere tijd nodig om dingen te verwerken. Ze kunnen makkelijk overprikkeld raken, maar hebben niet altijd manieren om dat te beteugelen. Ze verspillen veel energie of houden energie van anderen vast. Vaak hebben ze afgeleerd naar hun grenzen te luisteren en lopen ze hun hele werkzame leven op hun tenen. Omdat zij zich aanpassen aan wat de omgeving van hen “verlangt”. En omdat ze graag willen doen wat “normaal” is.

Goed in piekeren, last van het verleden

Ze piekeren veel en maken zich zorgen, en dat kost veel energie. Ze hebben soms moeite met assertief communiceren en functioneren minder goed in een drukke werkomgeving. Vaak zijn hooggevoelige mensen in hun jeugd gekwetst of gepest, en dragen daar nog altijd de sporen van mee.

Veel hooggevoelige mensen vallen in hun loopbaan een of meerdere keren langdurig uit, vaak door stressklachten.

Begeleiding voor HSP’s

Een coachingstraject kan als een katalysator werken om de kwaliteiten van hoogsensitieve mensen beter te benutten. Als jij weet wat je nodig hebt om te floreren, (en zeker als je werkgever daar op in speelt) wordt je effectiviteit en (werk)plezier groter, en is de kans op langdurige ziekte en terugval gering.

Leer je gebruiksaanwijzing kennen!

Vaak kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten geheel of grotendeels verdwijnen als je je eigen “gebruiksaanwijzing” beter leert kennen. Als je leert hoe je effectiever met jezelf, je energie en je blik op de wereld om kunt gaan, loop je minder op je tenen. Op Dreef kan je begeleiden om in praktische stappen vitaler, “lichter” en met meer zelfvertrouwen aan het roer van je eigen leven te staan. Dan kun je het zelf de richting geven die bij je past en kom je meer tot bloei.

Op Dreef biedt ook training aan gericht op hooggevoelige mensen. Bekijk hiervoor het aanbod. Of lees wat er zo prettig is aan deelnemen aan een training voor hooggevoeligen.