HSP

HSP, wat is dat?

‘HSP’ staat voor ‘highly sensitive person’, in het Nederlands hooggevoelig of hoogsensitief. Als hooggevoelig persoon ben je gevoeliger voor indrukken en neem je subtielere nuances waar dan gemiddeld. Je beleeft sterke emoties, en kunt sneller last hebben van stress. Ben je snel moe? Vooral in drukke ruimtes? Of kun je slecht tegen  lawaai of fel licht? Goede kans dat je hooggevoelig bent. Oftewel: gevoeliger dan de gemiddelde mens. HSP’s zijn betrokken, creatieve mensen, die echter vaak overvoerd worden door indrukken van buitenaf. “Snel geboeid, snel vermoeid”, zou je kunnen zeggen. Het zijn krachtige, maar ook kwetsbare mensen, zowel fysiek als mentaal. Sinds 2001 is er in Nederland veel geschreven over hooggevoeligheid, en verschenen er een aantal boeken. Inmiddels is HSP een bekende term voor diegenen die zich in hooggevoeligheid herkennen.

HSP is mijn specialisatie

Sinds ik mijn hooggevoeligheid in mijn leven en werk heb geïntegreerd, is mijn leven een stuk fijner en gemakkelijker geworden.

Uiteraard ben ik opgeleid als trainer en coach. Door aanvullende specifieke opleiding (bij Sylvia van Zoeren), veelvuldig sparren (met Annèk Tol) en jarenlange werkervaring, ben ik deskundig geworden in de begeleiding van hoogsensitieve mensen. Ik bied specifieke handvatten om om te gaan met de lastige kanten van hoogsensitivteit.

“Ben ik hooggevoelig?”

Misschien vraag je je dat af. Naar mijn idee is er geen harde scheiding aan te geven tussen wel of niet hooggevoelig. Wat ik zinvoller vind is het volgende: als jij je in hooggevoeligheid herkent, en dit referentiekader helpt je om je leven beter, gezonder en prettiger vorm te geven: gebruik het dan! Meer hierover lees je in vraag en antwoord.

Last van hooggevoeligheid

Ongeveer vijftien tot twintig procent van de mensen is hooggevoelig. De (werk)omgeving is meestal niet op HSP’s ingesteld, en in onze maatschappij krijgen we steeds meer indrukken te verwerken. Dit maakt dat veel mensen hun hooggevoeligheid als een last ervaren.

Overprikkeling en grenzen negeren

HSP’s hebben langere tijd nodig om dingen te verwerken. Ze kunnen makkelijk overprikkeld raken, maar hebben niet altijd manieren om dat te beteugelen. Ze verspillen veel energie of houden energie van anderen vast. Vaak hebben ze afgeleerd naar hun grenzen te luisteren en lopen ze hun hele werkzame leven op hun tenen. Omdat zij zich aanpassen aan wat de omgeving van hen “verlangt”. En omdat ze graag willen doen wat “normaal” is.

Goed in piekeren, last van het verleden

Ze piekeren veel en maken zich zorgen, en dat kost veel energie. Ze hebben soms moeite met assertief communiceren en functioneren minder goed in een drukke werkomgeving. Vaak zijn hooggevoelige mensen in hun jeugd gekwetst of gepest, en dragen daar nog altijd de sporen van mee.

Veel hooggevoelige mensen vallen in hun loopbaan een of meerdere keren langdurig uit, vaak door stressklachten.

Mieke de Maaré coaching en training HSP

Wil jij ook lichter leven?

Zou jij graag willen weten hoe je minder moe kunt worden, en minder stress ervaart? Hoe je je talenten meer benut en beter uit de verf kunt komen? Hoe je je grenzen kunt bewaken en voor je zelf opkomt ? Hoe je je loopbaan (weer) op de rails krijgt zonder opnieuw in je oude valkuilen te vallen? 

Leer je gebruiksaanwijzing kennen!

Vaak kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten geheel of grotendeels verdwijnen als je je eigen “gebruiksaanwijzing” beter leert kennen. Als je leert hoe je effectiever met jezelf, je energie en je blik op de wereld om kunt gaan, loop je minder op je tenen. Op Dreef kan je begeleiden om in praktische stappen vitaler, “lichter” en met meer zelfvertrouwen aan het roer van je eigen leven te staan. Dan kun je het zelf de richting geven die bij je past, en kom je meer tot bloei. Je bent “lekker op dreef”.

Tot bloei komen op jouw manier

De uitdaging bij hooggevoeligheid is het combineren van kracht en kwetsbaarheid. Je hoeft niet zo te zijn als “iedereen”. Het gaat er juist om dat jij jouw talenten optimaal inzet, zonder jezelf te forceren. Pas dan kun jij je unieke bijdrage leveren, en kan jouw mooie eigenschap tot zijn recht komen.

Begeleiding voor HSP’s

Een coachingstraject kan als een katalysator werken om je “gebruiksaanwijzing” uit te vinden, en je kwaliteiten beter te benutten. Als jij weet wat je nodig hebt om te floreren (en zeker als je werkgever daar op in speelt) wordt je effectiviteit en (werk)plezier groter, en is de kans op langdurige ziekte en terugval gering.

Een aantal van deze ingrediënten kun je ook in mijn trainingen leren.