Als ze maar niet merken dat….

Anders dan de rest

“Ja maar, mijn vriendinnen snáppen dat gewoon niet, als ik eerder afhaak”, zucht ze. “En als ik dan toch halverwege de avond vertrek, dan vinden ze me maar kinderachtig. En eigenlijk vind ik dat ook van mezelf”, komt er wat verdrietig achteraan. “Wáárom kan ik niet gewoon meedoen met de rest?!” Dat laatste klinkt boos en opstandig, een beetje wanhopig ook.

Meedoen met de rest

Deze jonge vrouw zit bij mij in mijn praktijk. Ze vertelt waar ze tegen aan loopt, en waarom ze zoveel stress en druk ervaart in haar volle leven. Ze heeft een drukke fulltime baan, sport graag en wil ook veel tijd doorbrengen met haar vriendinnen. Die lijken dat allemaal moeiteloos aan te kunnen. Werken, sporten, snel wat eten en dan de stad in, alles achter elkaar door. Gezellig toch?

Als ze maar niet denken dat

En daar zit nu een probleem. Want eigenlijk vindt ze dat niet altijd zo gezellig. Ze zit eerder “vol” dan de rest. Ze heeft soms gewoon wat tijd voor zichzelf nodig. Om bij te komen van alle drukte. Soms zelfs een dutje te doen op de bank. Dat wéét ze inmiddels. Dat ze dat nodig heeft om weer op te laden. Maar ze schaamt zich er in feite voor. Ze wil eigenlijk niet dat de anderen merken dat ze dit echt nodig heeft. “Straks vinden ze me écht een zeurpiet, of een watje. Of kinderachtig!” De gedachte daaraan boezemt haar afschuw in.

De rollercoaster van schaamte

Ik kijk naar haar. Zo gestrest, zo moe. Zó op haar tenen gelopen de afgelopen jaren. De tranen rollen over haar wangen. “Nou”, zeg ik, “ik snap wel dat je moe bent. Je rent de hele dag maar door. En je bent daarbij ook nog de hele tijd bezig om te voorkomen dat ze merken dat……. , dat ze denken dat…., dat ze vinden dat…… Je schaamt je bijna om wie je bent. Daar word je nog éxtra moe van.”  De tranen rollen nu harder.

Niks mis

“Luister”, zeg ik. “Er is niks mis met jou”. Ze kijkt me aan. “Echt, er is niks mis met jou”. Er volgt een diepe zucht, en nog meer tranen. “Er gáát wel iets mis, als je probeert te leven volgens een gebruiksaanwijzing die niet de jouwe is. Dan word je nooit de leukste en de beste versie van jezelf. En blijkbaar is jou nooit geleerd dat het prima is, om vaker naar je eigen gebruiksaanwijzing te luisteren. Niet zo gek dat je dat dan zelf ook niet OK vindt”. Nu lacht ze voorzichtig, en dan komt er een diepe zucht. “Ik heb een hoop te doen”, zegt ze, “maar toch voel ik me opgelucht”.

Zelfvertrouwen kweken

Herken je iets in dit voorbeeld? Zou goed kunnen. Veel van mijn cliënten herkennen dit in elk geval wel. Die zijn vaak wel blij dat ze zichzelf beter gaan begrijpen, en meestal weten ze ook wel waar ze eigenlijk behoefte aan hebben. Maar ja, dat vinden ze soms moeilijk om aan zichzelf toe te geven. Laat staan aan de buitenwereld!

Juist op die punten waar mensen (nog) weinig zelfvertrouwen hebben, laten ze zich raken door het “oordeel” van anderen. Veroordelen ze zichzelf, als het niet lukt om zich “gewoon” te gedragen. En ja, op allerlei punten hebben hoogsensitieve mensen soms net wat anders nodig dan “de rest”. Wat meer tijd. Wat meer rust. Wat meer “eigen ruimte”. Om maar eens wat te noemen. Zelfvertrouwen kweken helpt om jezelf dat te gaan toestaan.

Op de agenda

Dagtraining “de kunst van het schakelen, vrijdag 4 november 9.30 – 16.30 in Glimmen

In welke versnelling sta je meestal? En wat zou fijner zijn?

Veel hoogsensitieve mensen staan gedurende de dag steeds in “de hoogste versnelling”, en daarmee gebruiken ze enorm veel energie. Terwijl regelmatig heen en weer schakelen juist een noodzakelijke voorwaarde is om gezond en geïnspireerd te blijven! Maar hoe doe je dat?

De schaamte voorbij?

En, áls je dat dan weet, sta je jezelf dan ook toe om die op jouw toegesneden levensstijl toe te passen? Of ben je daarin “de schaamte nog niet voorbij”? Deze dag oefen je heel concreet verschillende mogelijkheden om te schakelen, en je maakt een eigen plan om dat ook toe te gaan passen. De ervaring leert dat het feit dat je deze dag samen met “lotgenoten” bent, enorm helpt om je meer op je gemak te voelen met wat jij nodig hebt om de beste versie van jezelf te zijn. De schaamte voorbij!

Meedoen? Lees hier meer info en geef je op!

Boekentips

Deze keer 2 boeken die je op weg helpen als je opvoeding, en de omstandigheden waarin je opgroeide, je belemmeren om vrijuit  jezelf te durven zijn. Het zijn boeken over pittige onderwerpen, maar het kan heel bevrijdend zijn om hier meer over te lezen en te begrijpen. Je er sterker, en minder alleen in te voelen.

  • Hallo schaamte, over het loslaten van de angst dat er iet mis met je is; Ilse Sand, Nederlandse uitgave Panta Rhei 2022. Ik vind dit een goed boek voor hoogsensitieve mensen die regelmatig het gevoel hebben dat er iets mis met ze is. Het beschrijft in goed leesbare taal hoe schaamte ontstaat, en hoe het kan dat (hoogsensitieve) mensen zich veel meer schamen dan waar ze realistisch gezien reden voor hebben. De vele voorbeelden helpen je om je te realiseren dat je niet de enige bent. In het boek staan ook veel oefeningen, en hulpmiddelen om de vicieuze cirkel van schaamte te doorbreken.
  • Ongezien opgegroeid, herstel na een jeugd met emotioneel onvolwassen ouders; Lindsay Gibson; Nederlandse uitgave Boom 2020. Het boek helpt je om jezelf serieus te nemen in datgene wat je miste in je opvoeding, en hoe dat doorwerkt in je huidige leven. Het kan je troosten, en helpt je bij het aanleren van andere gedachten en overtuigingen ten aanzien van jezelf en van je ouders. Zodat de geschiedenis zich niet herhaalt in je eigen relaties.

Tenslotte

Ik wens je een mooi najaar. Met klein ongemak valt goed te leven. Iedereen heeft zo zijn dingen, waarvan je liever niet hebt dat anderen ze merken. Als je er zelf ook wel om kunt lachen, scheelt dat al een hoop.

Maar als je je echt belemmert voelt, door alles waar je niet voor uit durft te komen, hoop ik dat je in beweging komt. 

Wees welkom als ik je daarbij kan helpen.

Vriendelijke groet,

Mieke de Maaré