De cirkel van Annek

Mijn schoonzusje en collega hsp-coach Annek Tol is er niet meer. Ruim 2 maanden geleden overleed ze, volkomen onverwachts. Ze kreeg een fatale hersenbloeding. Wij keerden halsoverkop terug uit Zweden, en zaten met haar kinderen, familie en vrienden aan haar bed. In volle verbijstering. Ze kwam geen moment meer bij bewustzijn.

“Schone zus” en collega

Ze was niet alleen mijn hartelijke, creatieve, eigenzinnige en soms super-ontactische “schone zus”. Wij waren ook collega’s, die samen de training “de hooggevoelige persoon in de praktijk” volgden, in 2007. En die hele dagen samen sparden om meer inzicht te krijgen in de “werking” van hoogsensitiviteit. We herkenden steeds meer “energiestijlen” van hoogsensitieve personen, en hadden veel plezier in het vergelijken van de tekeningetjes die we daarbij maakten. Ik gebruik deze kennis, én de tekeningetjes, nog altijd in mijn werk. We hadden het plan om daar samen eens een boekje van te maken. Het is er niet meer van gekomen.

De cirkel van overprikkeling

Annek was er goed in om haar grafische kwaliteiten te combineren met haar theoretische inzicht. Bijvoorbeeld rondom het begrip overprikkeling. Hele boeken over de werking van stress en overprikkeling vatte zij samen op 1 A4, de “cirkel van overprikkeling”. We sparden er over, zij tekende het, ik mocht het gebruiken. En dat doe ik graag. Omdat de cirkel zo herkenbaar is. En zoveel handvatten geeft om overprikkeling tegen te gaan.

Anneks boek!

De laatste jaren dook Annek steeds meer in de theorie. Ze moest en zou een boek schrijven waarin ze haar visie op hoogsensitiviteit voor het daglicht zou brengen. Dat boek kwam er, in 2014 (Hoogsensitiviteit professioneel gezien; sensitiviteit als verklaring onder psych(osomat)ische klachten). Het boek werd goed ontvangen. En het gaf haar vleugels. Ze werd een bekende in het hsp-wereldje. Het doet me goed dat dit boek er gekomen is. Behalve op de moeder die zij was, kunnen haar kinderen ook trots zijn op het boek. Ze was er zelf ape-trots op. En eerlijk gezegd ben ik ook trots op mijn “schone zus”

Dagtraining grenzen stellen, hoe doe je dat? Vrijdag 23 november

Het leven gaat door, ook in mijn praktijk. Het (h)erkennen van grenzen, én het communiceren daarover, is voor veel hooggevoelige mensen één van de lastigste zaken waar zij tegen aan lopen. Is dat voor jou ook het geval? Grijp dan nu je kans om daar verandering in te brengen! Op vrijdag 23 november kun je deelnemen aan de dagtraining “Grenzen stellen, hoe doe je dat? Hoe jouw “nee” opgemerkt en geaccepteerd wordt”. Kijk op de site voor meer informatie en opgave. Wees welkom!

HSP congres 2018: vrijdag 9 november in Ede

Dit jaarlijks terugkerende HSP Congres slaat een brug tussen wetenschap en praktijk, met als doel de kracht en eigenschappen van hoogsensitiviteit op de kaart te zetten. Het is bedoeld voor professionals in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs. Maar ook iedereen die persoonlijk geinteresseerd is in de eigenschap hooggevoeligheid, is welkom.
Sprekers zijn onder andere Elke van Hoof en Judith Webber.
Deelnemen met 10% korting
Ik ga op 9 november naar het congres. Omdat jij een relatie van mij bent, mag ik jou 10% korting geven. Ga naar https://hspcongres.nl/aanmelden en gebruik deze partnercode  MDM795

Boekentip

Prof.dr. Elke van Hoof, docent aan de Vrije universiteit Brussel, schrijft verrassend praktische en toegankelijke boeken over stress en hooggevoeligheid. Zo verschenen bij Lannoo haar boekjes “Eerste hulp bij hoogsensitiviteit” en “eerste hulp bij stress en burnout” (beide in 2017). Wil je Elke in het echt zien? Kom dan naar het congres op 9 november.

De cirkel rond

Voor mijn schoonzus Annek is de cirkel rond. Veel te vroeg. Maar toch: rond. Inclusief een prachtig afscheid, en het boek dat ze achter laat. Wij als familie hebben het er mee te doen. En leren eens te meer hoe kwetsbaar een leven is, en hoezeer je een leven in gezondheid mag waarderen.Voor mij helpt het inzicht in de cirkel/werking van overprikkeling om “te leven, in plaats van te overleven”. Het is een van de instrumenten in het koffertje met mijn persoonlijke gebruiksaanwijzing. Een instrument dat ik doorgeef aan mijn cliënten. Dank je wel, Annek.

Vriendelijke groet en graag tot ziens,
Mieke de Maaré