Echt Thee Drinken of Bijna Echt Thee Drinken, that’s the question!

Zaterdagochtend. Buiten is het lekker weer, binnen zijn de zaterdagklusjes en de zaterdagkrant. Een eerste was zit al in de droger, een tweede snelwasje in de machine. Tijd voor een kopje koffie in de zon! Net als ik de koffie heb ingeschonken, lekker met opgeschuimde melk, hoor ik de piep van de droger. Ah, snel nog even die was er uit halen, en die paar dingetjes die nooit goed droog worden eruit vissen. Oh, en het korte wasje is nu ook klaar. De natte boel hang ik snel nog even op een rekje in de tuin.

Bijna echt koffie drinken

Zo, nu naar buiten, met mijn kopje koffie. Even een doekje over een stoel en een punt van de tafel, de rest komt straks wel. Het Magazine van de krant ligt nog binnen. Mijn leesbril, mijn zonnebril…. Als ik eindelijk zit neem ik genietend een slokje koffie. Hè, lekker zo!

 Maar terwijl ik zit is mijn geest nog heel bewegelijk, en ook mijn lijf alweer klaar voor actie. En zo valt mijn oog op de pot met viooltjes, waarvan er altijd een boel zijn uitgebloeid. Die haal ik steevast weg, om zaadvorming te voorkomen. Dan bloeit de plant lekker lang door. Voor ik het weet zit ik al op mijn hurken: pluk, pluk, pluk. Even later neem ik staand een slok koffie, en speur verder op het terras, naar uitgebloeide geraniums, en andere ongerechtigheden.

De koffie is inmiddels lauw. Best lekker. En zo op het terras wat bezig zijn is ook best lekker.

Echt koffie drinken

Maar echt lekker koffie drinken is voor mij iets anders. Dat is lekker op mijn gemak zitten, en genieten van elk slokje koffie. Genietend van wat ik (in dit geval) om me heen zie op het terras. De blauwe regen die zich alweer een stukje verder om de pergola heeft gekruld. De zilvergrijze bijvoet die ineens kleine gele bloemetjes heeft. De zoemende insecten. En mijn lichaam en geest in een aangenaam langzame stand, zodat ik “even niks hoef”. En daarmee gemakkelijk alle klusjes, zelfs die in het zicht zijn, kan laten wachten. Zo kan een kopje koffie helpen om te vertragen, in een wereld die hoge snelheden verlangt. (En ja, je kunt koffie óók gebruiken om wakker en actief te worden)

Niks doen is niet niks doen!

Ik weet het inmiddels al jaren, en ik leer het aan al mijn cliënten met stressklachten: het verschil tussen gaspedaal (sympaticus) en accu-oplader (parasympaticus) in je lichaam. Twee onderdelen van het zenuwstelsel. De sympaticus zorgt ervoor dat we actief en alert zijn, prestaties kunnen leveren. De parasympaticus zorgt voor rust en herstel (zie ook mijn site of de site van csr-centrum). Wanneer deze  harder werkt dan de sympaticus wordt de accu opgeladen: wonden worden gerepareerd, afvalstoffen worden afgevoerd en er vindt lange termijnonderhoud plaats. Noem dat maar eens niks! Elke topsporter kent het belang van goed herstel, een goed werkende parasympaticus dus.  Maar voor “gewone” mensen is het net zo belangrijk om de parasympaticus vaak aan het werk te zetten. Bijvoorbeeld door “echt koffie te drinken”.

Winnie de Poeh wist het al

Misschien kwam de titel van deze nieuwsbrief je al bekend voor. Hij is geïnspireerd op een citaat uit een van de boekjes van A.A. Milne, die de Winnie de Poeh serie in de jaren 20 van de vorige eeuw voor zijn zoontje schreef. Winnie de Poeh is dol op dagdromen, lummelen, vertragen en “niks doen”! En hij snapt dat “echt thee drinken” een groot positief effect kan hebben, al wist hij natuurlijk niet dat hij daarmee zijn herstelsysteem in werking zette.

Echt Thee drinken is veel lekkerder dan Bijna Echt Thee drinken, 

wat je naderhand meteen vergeet

HSP kunnen maximaal gebruik maken van “Echt Thee of Koffie drinken”

Voor elk mens is het belangrijk om gedurende de dag regelmatig om te schakelen van gaspedaal naar accu-oplader. Het leuke voor HSP is dat zij maximaal gebruik kunnen maken van deze prettige genietmomentjes. Simpelweg omdat zij beter zijn in genieten dan de gemiddelde mens! Als het lukt om écht even achterover te leunen en alleen maar te genieten, dan profiteert jouw systeem daar optimaal van. En kun je er zelfs later op de dag nog weer even op teren, als je er aan terug denkt.

Probeer het maar eens! Ga ergens zitten of liggen waar het prettig is, en verwen je zintuigen met prettige indrukken. Niet teveel, maar ook niet te weinig. Laat het “hè hè-gevoel” maar over je komen. Ontspan je spieren: zit niet op het puntje van je stoel, maar laat je dragen door de stoel of je bed. En geniet dan simpelweg. Bijvoorbeeld van een slokje koffie, thee, of net waar je van houdt.

Opnieuw week van de HSP

Dit jaar is er opnieuw een week van de HSP. Van 13 t/m 19 juni zijn er overal in het land en online uiteenlopende activiteiten omtrent het thema HSP. Er zijn workshops, webinars, gratis downloads en nog veel meer. Op week van de hsp lees je er alles over, en vind je vast iets van je gading.

Helaas was mijn vaste trainingsruimte in Glimmen in deze week voor mij niet  beschikbaar*.  Hieronder lees je in mijn agenda wanneer ik daar wél activiteiten gepland heb.

Agenda Op Dreef

  • Vrijdag 24 juni Minitraining Kennismaken met hoogsensitiviteit, 9.30 – 12.30 in Glimmen. In slechts 3 uur tijd maak je kennis met het begrip hoogsensitiviteit, je gaat na hoe dit bij jou “werkt”, en je krijgt praktische handvatten. Max aantal deelnemers 8. Deze ochtend zit al vol, maar er staat nog niemand op de reservelijst. Je kunt me een berichtje sturen. Meer informatie hier.
  • Vrijdag 16 september Dagtraining Grenzen stellen, hoe doe je dat?! 9.30 – 16.30 Glimmen. “Ja. Ik zeg een keer nee”. Zo’n simpel besluit, maar zo lastig, juist voor hoogsensitieve mensen! Ook het herkennen van grenzen is vaak niet gemakkelijk. Genoeg dus om mee aan de slag te gaan. Durf jij dat aan? Te midden van “gelijkgestemden” is dat nèt iets gemakkelijker. Lees hier meer.
  • Vrijdag 30 september Minitraining Kennismaken met hoogsensitiviteit, 9.30 – 12.30 Glimmen. In slechts 3 uur tijd maak je kennis met het begrip hoogsensitiviteit, je gaat na hoe dit bij jou “werkt”, en je krijgt praktische handvatten. Max aantal deelnemers 8, nog 6 plaatsen vrij. Meer informatie en opgave hier.

Open tuin en expositie in “Aan ’t Zandpad”, 18/19 juni & 23/24 juli 11-17 uur

De locatie, waar ik mijn trainingen geef, is deze weekends geopend voor publiek. Je kunt wandelen door de parkachtige tuin, en in het atelier een expositie van verschillende kunstenaars zien. Zeker de moeite waard. En misschien een leuke kans om eens terug te keren naar deze mooie plek, als je eerder een training bij mij volgde. Of een kans om de locatie eens rustig te verkennen, als je overweegt een training te volgen. Adres Hoge Hereweg 27 Glimmen. www.aanhetzandpad.nl Gratis toegang.

Tenslotte

Zoals je hierboven las, lukt het mij lang niet altijd om “Echt Thee te drinken”. En dat hoeft ook niet. Toen ik net de puntjes op de i zette van deze nieuwsbrief, werd opnieuw mijn koffie koud 😉 Maar elke keer dat het me wel lukt, en dat is gelukkig best vaak, geniet ik er enorm van. En je snapt vast al dat “Echt Thee drinken” ook zonder Thee of Koffie kan; gewoon als je ergens bent en voelt dat je niks hoeft. Zie ook het citaat hieronder, dat óók uit Winnie de Poeh komt. Enjoy! Een hele fijne zomer gewenst, en graag tot ziens. Misschien in Glimmen, in een groep. Of, als een op een prettiger is, in mijn praktijk in Peize.

Onderschat nooit de waarde van Nietsdoen, zomaar een beetje lopen, 

en luisteren naar al die dingen die je niet horen kunt, 

en je nergens wat van aantrekken

Vriendelijk groet,

Mieke de Maaré