Gratis gedegen stress-check, durf jij het aan?

Werkstress en privéstress, één pot nat

Komende week, van 13 t/m 17 november is het weer de jaarlijkse week van de werkstress. Die aandacht voor werkstress is heel begrijpelijk, want uitval door stressklachten is beroepsziekte nummer 1.  Voor je klachten en je lijf maakt het echter niks uit of je stress ervaart vanuit je werk, of dat je privé te veel op je bord of aan je hoofd hebt: relatieproblematiek, mantelzorg, conflicten, piekeren over van alles en nog wat, of “gewoon” een leven van alledag dat je elke keer overweldigt. Heel vaak wordt een burnout veroorzaakt door een combinatie van werk- en privéfactoren.

Hoe is het met jouw veerkracht?

Als jij wilt weten hoe het met jouw veerkracht gesteld is, kun je de komende week gratis (normale kosten € 9,95) een stress-check doen via CSR Expertisecentrum voor stress en veerkracht. Langdurige stress heeft zowel impact op je psyche als op je lichaam. Je vult een vragenlijst in met vragen die beide gebieden bestrijken, zodat een compleet beeld ontstaat.

Als resultaat ontvang je niet alleen een duidelijk overzicht van je scores op diverse gebieden (met kleurenbalkjes aangegeven), maar ook (waar nodig) deskundig advies en handige tips.

CSR, goeie club!

Waarom wijs ik je op déze mogelijkheid? Tja, ik maak niet zómaar reclame. Een aantal van jullie weten dat ik (al 15 jaar!) partner bij CSR centrum ben. Een expertisecentrum dat haar behandelmethode baseert op wetenschappelijke kennis over de effecten van stress op lichaam en geest. Een praktische methode, waarmee je écht herstelt. De wetenschap wordt op de voet gevolgd, getoetst aan de praktijk, en middels regelmatige bijscholingen doorgegeven aan de honderden CSR-coaches in het hele land.

CSR en HSP: goeie combinatie 

Mijn specialisatie op HSP, hoog sensitieve personen, combineert perfect met de aanpak en de instrumenten die CSR biedt. Daarom ben ik zo blij dat ik bij hen geregistreerd stresscoach ben. En een gedegen en goed onderbouwde aanpak kan bieden als stressklachten zo groot worden dat ze tot verzuim (dreigen te) leiden.

Meer lezen over HSP en stress: boekentip

Hooggevoeligheid en stress, Susan Marletta-Hart, Ten Have, 2017. Dit boek vind ik nog steeds een aanrader, als je beter wilt begrijpen waarom juist jij zo heftig op stress reageert.

Het gaat uitgebreid in op de werking van stress (en vooral angst) in het (hoogsensitieve) lichaam, en geeft ook handreikingen om je zelf en je lichaam weer te kalmeren.

Kalmerende oefening: Met je hand op je hart

Iets “met je hand op je hart” verklaren, betekent dat je aan een ander aangeeft dat het eerlijk en gemeend is wat je zegt.

Maar die hand op je hart kan ook voor jezelf een belangrijk instrument zijn. Let eens op als je een gedachte hebt waarvan je schrikt. Vaak breng je instinctief je hand naar je hart. Ik doe dat bijvoorbeeld als ik merk dat ik iets vergeten heb, of een stomme fout heb gemaakt. Vaak schiet ik daarna direct in de stressmodus, met een verhoogde hartslag en versnelde ademhaling.

Kalmeer je hart, en daarmee jezelf

Als ik echter even de tijd neem om met aandacht mijn hand wat langer op mijn hart te laten rusten, dan ontstaat er iets anders. Probeer het zelf maar. Door het gevoel van een rustige hand op je hart, door het contact tussen borstkas en hand, de warmte die ontstaat, kalmeer je je zenuwstelsel. Je ademhaling zakt, je hartslag wordt rustiger, en je kunt weer rustiger nadenken. Wat een winst in een korte tijd!

Tenslotte: een gedegen stress-check: durf jij het aan?

Voor sommigen zal het invullen van een vragenlijst over stressklachten een leuke activiteit zijn.  Misschien omdat je domweg nieuwsgierig bent hoe je ervoor staat, en er wel vertrouwen in hebt dat het goed zit met je veerkracht. Maar het kan ook zijn dat je twijfelt hoe het met je gesteld is. Of dat je ergens wel weet dat het helemáál niet zo goed is gesteld met je veerkracht. Dan kan het invullen van een vragenlijst een grote stap zijn. Want misschien “moet je er dan iets mee”.

Weet dan dat je zeker niet de enige bent die hiermee worstelt. En dat het onder ogen durven zien van hoe je ervoor staat, een eerste stap is op weg naar herstel. Mét of zonder hulp, dat is helemaal aan jou.

Weet me te vinden als je denkt dat ik je kan helpen om weer te gaan leven, in plaats van overleven.

Hartelijke groet, 

Mieke de Maaré