Het zomerjurk-gevoel, en meer zomerse tips

Het zomerjurk-gevoel, en meer zomerse tips

De zomer is begonnen! En hoewel mijn vakantie nog meer dan een maand op zich laat wachten, waren er hier al hoogzomerse dagen en sferen. Volop zomerse jurkjes te koop en meteen ook volop de gelegenheid ze te dragen. Een toppunt van zomers gevoel is voor mij  blote benen, open schoenen en een zomerjurkje dat tijdens het lopen om je benen zwiert. Een heerlijk en vrolijk gevoel! En ook al heb ik het af en toe snikheet, ik kan tegelijkertijd ook genieten van  de koelte en de zachtheid van de soepele stof om mijn benen. Of, bijvoorbeeld, van de kwetterende vogels in mijn tuin. En zo zijn er in elk seizoen extra prettige sensaties voor de zintuigen. Als je je daar op richt, hoef je minder last te hebben van minder aangename prikkels in je omgeving. “Je waarneming richten” heet dat in vaktermen. Misschien kun jij hier ook je voordeel mee doen. Probeer het eens!
Je vindt in deze nieuwsbrief oa verblijf- en leestips voor de vakantie, mijn eigen agenda van september en informatie over een interessant congres.

Rolf Sellin legt uit hoe je je waarneming richt

Mijn voorbeeld van het zomerjurk-gevoel geeft in een notendop de theorie weer van het “leefboek hooggevoeligheid” van Rolf Sellin, dat ik al eens eerder besprak in deze nieuwsbrief. Het boek (Panta Rhei, 2012) leert je je waarneming te richten.

Hooggevoeligheid in de liefde

In het Psychologie magazine van juni (nr 6, 2017) vind je een artikel van Merel van der Hoeven over haar hobbels met hooggevoeligheid in de liefde. En hoe je omgaat met een verschil in prikkelgevoeligheid tussen jou en je partner. Het artikel neemt je mee in een HSP-relatieweekend dat begeleid werd door Susan Marletta Hart.

HSP-retraites en HSP-vakanties

Bovenstaand weekend was georganiseerd door FITBodymind. Zie www.fitbodymind.nl/hsp voor verschillende mogelijkheden op mooie locaties. Als je nog een vakantiebestemming op maat zoekt, vindt je hier misschien iets dat precies bij je past!

September agenda

Na de zomer organiseer ik weer groepsactiviteiten.
29 september 9.30 – 16.30 dagworkshop De Kunst van het Schakelen in Glimmen. Deze succesvolle workshop leert je meer te genieten met minder stress. Wil jij daar ook gerichte handvatten voor? Lees hier meer informatie. Wees welkom!
In september start ik de vervolgcursus Energieker omgaan met hooggevoeligheid. Als je hebt deelgenomen aan de basiscursus kun je je opgeven. Er zijn nog een paar plekken vrij.

Boekentips voor een gevoelig, overbelast of ziek lichaam

Zo belangrijk. Maar vaak ook zo moeilijk voor een (hoog)gevoelig mens: een liefdevolle en “wijze” omgang met je lichaam. Af en toe kom ik daar mooie boeken over tegen. Ik geef je een paar titels, van boeken met een heel verschillende insteek:

  • Klein maar fijn. In “de herontdekking van het lichaam” onderzoekt en beschrijft romanschrijfster Bregje Hofstede zij hoe zij vervreemd raakte van haar lichaam, welke rol dat speelde bij haar burn out, en welke oplossingen zij vond voor de verzoening van lichaam en geest. De confronterende beschrijving van haar eigen ervaringen (hoe de burn-out haar letterlijk lam legde) , en bv het mooie pleidooi voor de slenterwandeling zijn zeer lezenswaardig. Het is in de essayvorm geschreven, en waaiert in filosofische zin uit. En is daarmee niet meteen geschikt als gids tijdens een burn-out. Maar wel een prachtig boekje.
  • De overgang als stripverhaal, en Voice Dialogue mooi beschreven. Francine Oomen (Hoe overleef ik…..) beschrijft en tekent in “Oomen stroomt over” haar perikelen toen zij heftig overvallen werd door de symptomen van de overgang. Zij legt daarbij beeldend uit hoe de methodiek van Voice Dialogue (zonder dat zij die expliciet benoemt) haar hielp om anders en liefdevoller met zichzelf om te gaan. Het boek is in feite een relaas hoe zij heeft leren dealen met de superstrenge “Tang”, haar innerlijke “slavendrijver”.Zelf aan de gang met Voice Dialogue?
    Ik werk veel met Voice Dialogue, een doeltreffende methode om meer gezonde zelfsturing over je leven te krijgen. Hoe dat in zijn werk gaat kun je lezen op de pagina werkvormen en methoden op mijn site.
  • Een pittig thema, verstild en liefdevol verwoord.Sander Kollaards boek, Stadium IV, werd in DWDD besproken als een ode aan de liefde. Ik vond het daarnaast ook een indrukwekkend antwoord op de vraag: Hoe ga je “wijs” en respectvol om met je eigen leven en lichaam (en niet alleen als je weet dat je niet lang meer te leven hebt).

HSP-Congres voor professionals in zorg, onderwijs en P&O

Op 13 oktober wordt een groots opgezet HSP-congres georganiseerd in het Spant in Bussum. Het congres wil meer bewustzijn creëren omtrent de kracht en kwaliteiten van hoogsensitiviteit in het bedrijfsleven, het onderwijs en de zorg- en welzijnssector. Er zijn interessante sprekers (bv prof. dr. Elke van Hoof van de Vrije universiteit in Brussel) en een grote diversiteit aan workshops. Misschien kun je je opgeven met 1 of meerdere collega’s? Ook geïnteresseerden zijn van harte welkom, maar voor particulieren is het congres wel aan de prijs (tot 1 juli early bird prijs van €227). Meer informatie lees je op de congressite www.hspcongres.nl

Oordoppen vergeleken

Ben je gevoelig voor geluiden? En gebruik of overweeg je oordoppen? Het centrum voor effectieve intuïtie vroeg hooggevoelige mensen naar hun ervaringen met oordoppen. Het werd een uitgebreid onderzoek en leverde een schat aan informatie en tips op. De resultaten staan op Facebook.

Bijblijven omtrent hoogsensitiviteit?

Mijn schoonzus Annek Tol heeft een facebookpagina vernoemd naar haar boek: “Hoogsensitiviteit professioneel gezien”. Zij vermeldt op deze pagina allerlei wetenswaardigheden die voor HSP interessant kunnen zijn. Enkele van de tips in deze brief kwam ik via haar op het spoor.

Tenslotte

Ik hoop dat je in deze nieuwsbrief iets van je gading kon vinden. En daarmee iets toevoegt aan je welbevinden deze zomer. Ik hoor graag je bevindingen. Mogelijk heb je behoefte aan meer. Om te dealen met je hoogsensitiviteit, of met de vragen en klachten die hier mede aan ten grondslag liggen. Op mijn site kun je lezen wat ik hier op aanbied. En als dat je aanspreekt, wees welkom voor een kennismaking.

Ik wens je een prachtige zomer!

Vriendelijke groet,
Mieke de Maaré