Hoe komt een kritische perfectionist tot bloei?

Wat is dat toch? Waarom is veranderen toch zo moeilijk? Veel cliënten die bij mij komen zeggen: ik wil eindelijk wel eens gaan leven, in plaats van overleven. Mijn hooggevoeligheid als kwaliteit inzetten, in plaats van als last te ervaren. Meer tot bloei komen, laten zien wie ik ben en wat ik waard ben. En gelukkig lukt dat ook vaak!

Iedereen heeft verschillende kanten

Maar dat gaat niet vanzelf, en niet zomaar. Elk mens heeft zijn eigen overlevingsmechanismen, die ervoor proberen te zorgen dat je zo veel mogelijk waardering krijgt en zo weinig mogelijk gekwetst wordt in je leven. Afhankelijk van je karakter en je omstandigheden ontwikkelt ieder zo zijn  eigen manier van doen, en vaak ook van laten…
Je kunt het ook zien als verschillende kanten van jezelf. Zo hebben veel mensen een sterke “pleaser” in zich, omdat ze het belangrijk vinden het anderen naar de zin te maken. Daar kun je het erg druk mee hebben! Vaak is er ook een perfectionist, die het graag perfect wil doen, en er slecht tegen kan als het niet 100% in orde is. Die werkt vaak samen met een “pusher”, die er voor zorgt dat je maar door en door gaat, ook al ben je eigenlijk te moe…. En dan is er altijd nog je interne criticus, die eigenlijk nooit tevreden is over jou, of over je resultaten. En vaak van tevoren al zegt dat je er maar niet aan moet beginnen. Omdat het toch niets wordt. En wat zullen anderen wel van je denken als je de mist in gaat. Enzovoorts. Herkenbaar?

Uit je vaste patronen stappen gaat niet zomaar

Tja, en als jij dan uit je vertrouwde patronen wilt stappen, dan raken deze kanten van jou bezorgd. Ze zullen op de rem gaan staan. Ook al knelt het oude en is er een verlangen naar verandering. Bij hooggevoelige mensen werkt dat nog wat sterker dan bij de gemiddelde mens. De meeste gevoelige mensen zijn namelijk van nature al behoedzaam, willen het zo graag goed doen, en zijn extra vatbaar voor kritiek. Ja toch?

Je kanten leren (er)kennen

Voice Dialogue is een methode waarbij je deze verschillende kanten van jezelf beter kunt leren kennen, en er letterlijk mee in gesprek kunt gaan. Hoe gek dat misschien ook klinkt.
Je kunt dan beter begrijpen waarom je bepaalde dingen altijd maar doet, en waar die verschillende kanten van jou zich eigenlijk zorgen over maken. Je kunt leren om meer en meer als een dirigent van jouw eigen orkest met al die verschillende kanten om te gaan, met meer zelfsturing. Sommige kanten wat te laten ontspannen, en onderbelichte kanten meer ruimte te geven.
Zodat je inderdaad kunt gaan leven en tot bloei kan komen!

Voice Dialogue werkt!

Ik werk steeds vaker met Voice Dialogue in mijn praktijk. Het is vaak geschikt als hulpmiddel om oude patronen los te (durven) laten, en nieuwe stappen te (durven) zetten. Cliënten vinden de werkwijze meestal verrassend “ik kende die kanten eigenlijk al wel, maar dat je het ook zo kunt voelen en ervaren, ongelofelijk…”, “nu pas weet ik waarom ik altijd zo streng voor mezelf ben) en doeltreffend (“ik ben nu losser van mijn dominante kanten, en dat geeft me echt meer mogelijkheden”). De afgelopen jaren volgde ik inspirerende opleidingen Voice Dialogue.

Nieuwsgierig? Zou je ook wel eens met behulp van Voice Dialogue aan je vragen willen werken? Ik vertel je er graag meer over, en als je wilt kun je meteen aan de slag!

Ja maar…..

Of….wordt je nu tegengehouden door je perfectionist, die denkt dat deze methode vast heel veel werk is en te veel tijd…of door je criticus, die meent dat zoiets te ingewikkeld is voor jou, of in elk geval bij jou niet werkt… Door je rationele denker wellicht, die deze methode eerst goed wil begrijpen voor je verdere stappen zet? Of misschien je “angsthaas”, die je vertelt dat het veel beter is te blijven zitten waar je zit, en jezelf niet echt te laten zien?
Allemaal stemmetjes die nu kunnen klinken, en zo zijn er nog veel meer! Allemaal met hun eigen klank en motieven. Sommigen laten je stappen zetten, anderen houden je tegen. Interessant?

Tenslotte

Mijn pleaser hoopt natuurlijk dat je deze nieuwsbrief met veel plezier gelezen hebt! Mijn pusher heeft er voor gezorgd dat ik er hard aan gewerkt heb . Mijn perfectionist vindt dat ik niet helemaal volledig ben, en mijn criticus vindt dat ik veel betere voorbeelden had moeten verzinnen…
Mijn ongedurige kant is inmiddels wel klaar met deze nieuwsbrief. En gelukkig hoor ik inmiddels ook mijn milde kant. Die vindt dat ik genoeg mijn best heb gedaan. En dat het de hoogste tijd is om met werken te stoppen!

Een mooi voorjaar gewenst, en graag tot ziens!