Hoog, hoger, hoogst?

Hoe de relatie tussen HSP en stressklachten steeds duidelijker wordt

In deze nieuwsbrief lees je hoe ik me bij CSR Centrum (Centrum voor Chronische Stress Release, waar ik ben opgeleid als stresscoach,en sinds 2008 mee samenwerk) jarenlang een beetje een “roepende in de woestijn” heb gevoeld, als het ging om de relatie tussen hoogsensitiviteit en het ontstaan van stressklachten. Maar ook hoe dit in de loop van de jaren veranderde. Inmiddels zijn we er bij CSR Centrum van overtuigd dat deze relatie nog sterker is dan ik zelf ooit dacht!

Wil je dit voorjaar aan de slag met je eigen hoogsensitiviteit? Mogelijk in een groep? Dat kan weer! Kan je niet wachten?! Scroll dan gauw door naar mijn voorjaarsagenda.

Bij Esther “in de klas”

Voorjaar 2021. Covid. Ik volg online een bijscholing van CSR centrum. De bijscholing gaat geheel over hoogsensitiviteit, en wordt gegeven door Esther Bergsma, sociaal wetenschappelijk onderzoeker, coach en auteur van diverse boeken over hoogsensitiviteit. Er is veel belangstelling voor deze bijscholing. Een kleine 100 CSR-coaches heeft zich aangemeld. Ik ken Esther wel. We hebben tevoren nog even contact gehad. Ik ben benieuwd naar haar verhaal.

Zelf “voor de klas”, na 8 jaar voorzichtig opwarmen

De bijscholing is een vervolg op de workshop “hoogsensitiviteit in je praktijk” die ik in 2015 zelf mocht geven voor mijn CSR-collega’s. Dat ik daar stond; dat CSR mij had gevráágd, was  de markering van een  belangrijk moment. In de jaren daarvoor had ik tijdens bijeenkomsten wel eens het onderwerp “hoogsensitiviteit” ter sprake gebracht. Ik wees dan op de duidelijke relatie, die er volgens mij is, tussen hoogsensitiviteit en de kans op het ontstaan van stressklachten. Een tijdje lang blééf het bij een opmerking van mij, en ik besloot mijn zendingsdrang te laten rusten. Stapsgewijs ontstond er echter meer belangstelling, en brachten ook andere CSR-collega’s het onderwerp ter sprake. En toen kwam die vraag, of ik misschien een inleiding kon geven over hoogsensitiviteit. Ja hoor, dat wilde ik wel. De workshop was een groot succes, en “mijn” oefeningen en handvatten kwamen in de CSR-bibliotheek terecht.

Hoogsensitief, hoge arbeidsmoraal, hoge lat…

En ja, ook destijds heb ik verteld wat Esther die ochtend nog eens uitdiept: als je een gevoeliger systeem hebt dan gemiddeld, als je meer prikkels ontvangt dan de gemiddelde mens, en je hebt meer verwerkingstijd nodig…, dan is het logisch dat jouw stresssysteem eerder en langer “aan” staat.
En als je dan óók nog eens niet onder wilt doen voor de anderen, en “gewoon” doorgaat terwijl je eigenlijk moet rusten, de lat hoog legt op allerlei gebied en extra kritisch bent op jezelf…. Dan is het niet zo’n wonder dat je stressklachten krijgt. Hoogsensitieve mensen plegen vaak lange tijd roofbouw op zichzelf, en vallen gedurende hun leven vaak meerdere keren uit door stressklachten. Steeds opnieuw stappen ze dan in dezelfde valkuilen.

Stressklachten? Grote kans dat je hoogsensitief bent!

Maar deze ochtend doet Esther er een schepje bovenop. Uit haar onderzoek blijkt niet alleen dat hoogsensitieve werknemers vaker door een burnout getroffen worden, maar ook dat een hoog percentage van alle mensen met burnoutklachten hoogsensitief is! Haar berekening komt uit op zo’n 75%. Opnieuw een paradigma-verschuiving. In 2015 leerde ik mijn collega’s om hoogsensitiviteit te herkennen, en te benoemen. En nu, in 2021, leren mijn collega stresscoaches dat de kans op een hoogsensitieve cliënt nog veel groter is dan ze dachten.

Oók stoere mannen krijgen stressklachten…

En dat trekt ze door naar onze “UTA”-cliënten, dat zijn werknemers uit de bouwwereld, meestal “stoere mannen”, die bijvoorbeeld werken als projectleider, uitvoerder, werkvoorbereider. Een wereld van “niet lullen maar poetsen”, van “tuurlijk fiks ik dat” en “vooral niet piepen als het moeilijk wordt”. Door een overeenkomst met CSR kunnen UTA-medewerkers bij stressklachten begeleiding krijgen van een CSR-coach. Ze worden toegewezen aan een coach bij hen in de buurt. Ik krijg gemiddeld zo’n 5 cliënten per jaar op die manier toegewezen.

Ook stoere mannen kunnen hoogsensitief zijn

Niet zo gek toch, dat veel werknemers in de bouwwereld stressklachten ontwikkelen? Met die enorme werkdruk en die lange dagen (5 uur op 6 uur thuis is heel normaal)? Klopt. Tegelijkertijd vond ik het opvallend dat een groot deel van de mannen, die ik toegewezen kreeg (en mij dus niet zélf kozen), mij sensitiever dan de gemiddelde mens leek. Ik meende vaak hoogsensitiviteit te herkennen, al bracht ik dat lang niet altijd ter sprake. De mannen kwamen hier immers niet voor, en hadden er wellicht nog nooit van gehoord. En was dit niet mijn eigen invulling, als specialist in hooggevoeligheid? Ik was er dus eerst voorzichtig mee. Maar de afgelopen jaren benoemde ik het vaker, en bleek het vaak een schot in de roos. En gaf het mijn stoere cliënt een herkenbaar kader om zichzelf beter te begrijpen. En te begrenzen.

Geen toeval dus!

Ik dacht altijd dat het toeval was, dat van al die UTA-cliënten juist de hoogsensitieven bij mij terecht kwamen. Die ochtend tijdens de bijscholing ontkrachtte Esther dat. Zij gaf aan dat van álle UTA-cliënten die zich melden bij een CSR-coach, ongetwijfeld een hoog percentage hoogsensitief is. Een nieuw inzicht, voor alle CSR-coaches. En dus ook voor mij.
Zo sterk is beeldvorming dus. Ik merkte de hoogsensitiviteit op, maar bleef het in deze groep “stoere” cliënten als toevallig aanmerken.

Hoog, hoger, hoogst: inderdaad

Misschien zit je zelf met stressklachten thuis. Misschien je partner, je broer of een vriendin. Natuurlijk zijn er meerdere oorzaken van overspannenheid of burnout. En echt niet altijd speelt hoogsensitiviteit daar een rol bij. Maar misschien kijk je toch met een andere blik, als je weet dat een groot percentage van de mensen met stressklachten hoogsensitief is. Eerder stress ervaart, en meer hersteltijd nodig heeft.
Als je hoogsensitief bent, je eigen lat steeds hoger legt, en onvoldoende herstelt, is het hoogstwaarschijnlijk dat je stressklachten ontwikkelt. Op de pagina Stress lees je hier meer over. En natuurlijk kan ik je helpen als je wilt herstellen van stressklachten. En ik help je je eigen gebruiksaanwijzing uit te vinden, zodat je niet opnieuw uitvalt.

In beeld: Zó ontstaan stressklachten

Op de site van CSR centrum wordt in een grappig tekenfilmpje duidelijk uitgelegd hoe een burn-out ontstaat. Bedenk bij het filmpje dat het voor het lichaam niet uitmaakt of je daadwerkelijk veel werkt, of dat er andere zaken zijn die je stress en druk bezorgen (zoals mantelzorgen, heel kritisch zijn op jezelf of veel piekeren). Je kunt hier het filmpje over burn-out bekijken.

Voorjaarsagenda Op Dreef

Dagtraining “Grenzen stellen”, vrijdag 18 maart (Glimmen)

Een belangrijke factor in het voorkomen van stressklachten is dat je tijdig je grenzen stelt. Voor hoogsensitieve personen één van de lastigste dingen die er zijn! Vaak heb je afgeleerd om je grenzen te voelen, of je vindt dat je “het niet kunt maken” om je grens te stellen. En áls je dan eens een grens stelt, lijkt niemand zich er aan te storen….

Genoeg dus om mee aan de gang te gaan in deze praktische training. Je leert waar jouw “nee” ligt, én hoe je hier duidelijk over communiceert. Lees meer over deze training, en geef je op!

Minitraining “Kennismaken met hoogsensitiviteit”, vrijdagochtend 8 april (Glimmen)

Wil je voor het eerst echt aan de slag met je hoogsensitiviteit? Dan is deze minitraining iets voor jou! In slechts 3 uur maak je kennis met het begrijp hoogsensitiviteit, je gaat na hoe het bij jou “werkt”, én je krijgt praktische handvatten. Die kun je thuis meteen gaan toepassen.
Natuurlijk hoor je ook ervaringen van anderen. En juist dát, de ervaring dat je nu eens niet “de enige” bent, is wat deelnemers als zeer prettig ervaren.
Wil je erbij zijn? Lees meer over deze mini-training. De ruimte is beperkt; dus geef je snel op!

Tenslotte

Inmiddels zijn we er bij CSR Centrum van overtuigd dat een groot deel, misschien wel 75%, van de mensen met stressklachten zich herkent in hoogsensitiviteit. En dat het (h)erkennen van hoogsensitiviteit voor deze mensen cruciaal is voor een goed herstel, én om een terugval te voorkomen. Fijn dat steeds meer coaches deze gerichte hulp kunnen aanbieden!
Dat is een begin. Want door veel verzuimconsulenten, bedrijfsartsen en psychologen wordt deze relatie nog lang niet altijd gelegd…..

Vriendelijke groet,
Mieke de Maaré