Ik zou niets liever willen dan te leren leven

Pats! Daar staat het. Ik zit nietsvermoedend het eerste gedicht uit de nieuwe bundel (Idyllen, nieuwe poëzie) van Ilja Leonard Pfeijffer te lezen. Die kocht ik omdat ik hem er zo mooi uit hoorde voordragen op de radio. Terwijl ik op zaterdagochtend over de A7 richting Joure reed en naar de TROS nieuwsshow luisterde. “Zo hoort een gedicht te klinken”, reageerde Peter de Bie spontaan. En daar was ik het helemaal mee eens. En op 13 maart hoorde ik hem opnieuw voordragen. Ditmaal in de stadsschouwburg, waar hij optrad in een literair programma. Na afloop kocht ik de bundel. Hij ziet er anders uit dan een gewone dichtbundel. Op het eerste gezicht lijkt het meer een roman. Veel pagina’s zijn van boven tot onder gevuld met regels van dezelfde lengte. Ilja hanteert consequent de alexandrijn, de klassieke vorm die Joost van den Vondel ook gebruikte (“waar werd oprechter trouw, ter wereld ooit gevonden..”).

En dan ga ik in het weekend met de dichtbundel op mijn schoot zitten. Ik lees het eerste gedicht, en geniet van het bijna verslavende ritme van de zinnen. Ik begrijp niet alles wat er staat. Maar ik lees gewoon door. En pats, daar is de laatste zin:” Ik zou niets liever willen dan te leren leven”. Dat raakt me. Natuurlijk raakt het me. Het refereert rechtstreeks aan het motto op mijn website: leven in plaats van overleven. Dat is de wens waar mijn cliënten vaak mee binnen komen. En dan bewandelen we dat belangrijke pad: van overleven naar leven. Het scheelt maar 4 letters, maar wat een verschil!

Als ik het gedicht nog eens een paar keer lees begrijp ik het beter. En ik zie nog een mooie zin: “ik weet niet hoe ik mij moet zijn”. Ook al zo herkenbaar voor veel hooggevoelige mensen. Ze weten het niet. Hoe ze zichzelf kunnen zijn. Of ze weten het niet meer. Ze hebben afgeleerd zich te gedragen zoals ze zijn, omdat dat niet altijd gewaardeerd werd. Of omdat ze de handvatten missen om zich “als zichzelf” staande te houden in de wereld. Ook bij die vraag, “ik weet niet hoe ik mij moet zijn”, begeleid ik mensen.

En zo zit ik in mijn vrije weekend ineens heel dicht op mijn werk. En zie mijn eigen motto verwoord in een dichtbundel. Het is een thema waar ook de dichter mee worstelt. En ik weet dat hij lang niet de enige is. Er was een tijd dat ik zelf geen idee had hoe dat moest: gewoon leven, zonder dat het (bakken!) meer energie kost dan het oplevert. Ik ben blij dat ik heb geleerd en gemerkt dat het anders kan. Ik ben “lekker Op Dreef”, nu ook al jaren met mijn eigen bedrijf. En zittend in die stoel voel ik me blij en trots op het mooie werk dat ik doe.

Agenda Op Dreef

Vrijdag 24 april van 9.30 – 16.30 in Glimmen: Workshop grenzen stellen, hoe doe je dat?Deze dagworkshop is een onmisbaar ingrediënt als jij ook wilt ”leven in plaats van overleven”. Lees hier meer en geef je op voor deze leerzame dag!
Vrijdag 12 juni van 9.30 – 16.30 in Glimmen: Workshop persoonlijke kwaliteitenEen aanrader voor degenen die bezig willen met hoe ze “mij moeten zijn”. Erasmus zei het al:”de kern van geluk is degene willen zijn die je bent”. Lees hier meer en laat me weten of jij mee wilt doen aan deze inspirerende dag.
Vrijdagavond 19 juni, van 19.15 – 20.45: Loopmeditatie in de tuinVoor slechts een tientje kun je meedoen aan deze heerlijke zomeravondmeditatie in de tuin van “aan het Zandpad”in Glimmen. Je kunt je nu al opgeven. Lees hier meer.

Andere activiteiten rondom hooggevoeligheid

• Op 12 en 13 mei organiseert de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met HSP Vlaanderen een eerste internationaal congres en symposium over hooggevoeligheid: Hoogsensitiviteit! Ga voluit me je talent! Op beide dagen spreekt Elaine Aron, en op 13 mei zijn er diverse workshops. Lees meer op de speciale website, www.hspvlaanderen.be
• Op 15 april geeft Lies Domburg in de Kraaybeekerhof in Driebergen een avondworkshop “je lijf is je thuis”, in de serie “gevoelig en begaafd”. Meer informatie lees je op de website van de Kraaybeekerhof.

Tenslotte

“Ik zou niets liever willen dan te leren leven”. Wat een mooi ritme heeft die zin. Ik ben bijna jaloers op Ilja’s vondst. Vind ik mijn eigen motto “leven in plaats van overleven” nu nog wel mooi?  En passend? Jazeker ! Dat het passend is schreef ik hierboven al: veel cliënten herkennen het als hun kernthema. En daarmee is het voor mij ook een prachtig motto. En ik ben er blij mee. En als jij het eens met mij wilt hebben over hoe jij eindelijk eens “gewoon” kunt gaan leven, of als jij denkt “ik weet niet hoe ik mij moet zijn”? Wees welkom om kennis te maken!

Vriendelijke voorjaarsgroet, Mieke de Maaré