Planning in tijden van corona

Vandaag is het 11 augustus, en we zitten midden in “de warmste week ooit”, zo kopte de krant vanochtend. Sinds gisteren is Op Dreef weer “in bedrijf”, en het valt dan ook niet mee om mijn lijf koel en mijn hoofd helder te houden. En om te schakelen, na een heerlijke vakantie op rustige plekken in het Noorden van het land. Mijn gevoelige systeem heeft daar altijd moeite mee, maar met die hitte is het een tikje lastiger. Ik ben vast niet de enige die daarmee kampt. 

Tijd om te plannen

Maar de klok tikt door, en volgende week beginnen de lagere scholen weer. De zomervakantie in het Noorden loopt ten einde. Velen van jullie zullen zich ook weer over agenda’s moeten buigen. School, werk en andere activiteiten komen er weer aan. Hoe ga je het najaar invullen? En welke stappen wil je zetten? 

Plannen in onzekere tijden 

Maar het is nu niet zo makkelijk om vastomlijnde plannen te maken. Want ondertussen duikt het coronavirus weer op allerlei plekken op. Elke week veranderen de cijfers, de inzichten, de regels…. Hoe weet je nu wat er straks kan?! Dat is voor iedereen lastig. Voor jullie, voor het Zandpad waar ik ruimte huur, en ook voor mezelf.Valkuil voor de hoogsensitieve mensen is om te blijven rondzingen in gedachten en scenario’s. “Wat als..? Ja maar…” Daar zijn “we” zo goed in! Maar dat gepieker en niet-handelen kost bergen energie. En over minder energie verspillen gaat juist de training die ik in september ga starten. 

Stap voor stap

We hebben niet alleen te leren leven met de onzekerheden die dat virus met zich meebrengt. We hebben ook te leren handelen in tijden van onzekerheid. En dat is voor hoogsensitieve mensen vaak zoeken: te grote stappen leveren veel stress op, want nog meer onzekerheid en risico’s. Maar geen stappen nemen verlamt, en kost óók veel energie. Mijn strategie is: wel stappen zetten. Kleine stappen, en na elke stap inspelen op de nieuwe situatie. De onzekerheid accepteren; niet weg willen hebben.Daar heb ik de afgelopen 15 jaar in kunnen oefenen, bij het opbouwen van mijn praktijk. Het blijft lastig, maar elke keer dat ik een stap zet, leert mijn systeem daarvan. 

Wat is jouw stap?

In het omgaan met covid zul je de komende tijden veel besluiten moeten nemen. Misschien grote, en zeker kleine. En wat doe je met de rest van je leven? Je persoonlijke ontwikkeling? Durf je ook daar door te gaan? Stappen te zetten die bij je passen? Of blijf je in een soort winterslaap, in de hoop dat de kust binnenkort veilig is? Dat zou wel eens een lange winterslaap kunnen worden. 

Toe aan een zetje in je persoonlijke ontwikkeling?

Als je al in je achterhoofd de wens had om beter met je hoogsensitiviteit om te leren gaan, is de mogelijkheid van de training “Energieker omgaan met hoogsensitiviteit” wellicht een mooi zetje. De training beslaat 6 vrijdagochtenden, en start op 4 september. Tijdens de training leer je hoe je zelf de regie kunt nemen over je energiebeheer. Het is een levendige mix van theorie, oefeningen en persoonlijke ervaringen. Dit najaar is het minimum aantal deelnemers 4, het maximum 6. 

Introductie-ochtend basistraining “Energieker omgaan met hoogsensitiviteit”, vrijdagochtend 21 augustus van 9.30 – 12 uur in Glimmen.

Wees welkom om je nader te informeren en met mij kennis te maken. De ochtend is gratis, opgave is verplicht. NB: bij goed weer wordt de introductie in de tuin gegeven. Bij slecht weer ontvang ik max 6 mensen binnen, en wordt het programma in de middag herhaald. 

Vriendelijke groet,
Mieke de Maaré