Ravi en de Kunst van het schakelen

Aan de wieg van Op Dreef

Het is inmiddels al weer zo’n 17 jaar geleden dat ik, bij de start van Op Dreef, de theorie van “De kunst van het schakelen” ontwikkelde. Nou ja, ontwikkelde…ik verwerkte bestaande theorie en metaforen van “een te hoge versnelling”, “terugschakelen” en “een tandje bij zetten” uit tot de basisfilosofie van mijn bedrijf. Een denkkader om regelmatig te bepalen in welke mentale versnelling je tijdens de dag verkeert. Én daarnaar te handelen. Tijdig terugschakelen, om minder vaak overprikkeld te raken. Daar komt het in het kort op neer. Op mijn site kun je er meer over lezen.

Teaching is learning

Met behulp van mijn basisfilosofie ontwikkelde ik destijds mijn eerste dagtraining “de kunst van het schakelen”. Hij stond in 2007 voor het eerst op het programma. Inmiddels heb ik hem al minstens 25x met veel plezier gegeven! En elke keer weer helpt het geven van zo’n training óók mijzelf goed, om “bij de les te blijven”. Zoals bijvoorbeeld in de voorbereiding van zo’n trainingsdag. Tijdig terugschakelen, en niet eindeloos theoretisch blijven voorbereiden. Met volle aandacht de soep voor de lunch maken. Lekker wandelen of even sporten aan het eind van de dag. Dat zijn óók onderdelen van een goede voorbereiding. Teaching is learning; dat gezegde is zeker op mij van toepassing.

Schakelen in een stroomversnelling

Het afgelopen jaar was voor mijn man en mij een bijzonder jaar. Zelf deden we niks bijzonders, maar toch voelde het alsof ons leven in een stroomversnelling terecht kwam.
Dat was omdat onze beide dochters, met hun partners, in korte tijd een huis wisten te bemachtigen én zwanger raakten. De snelheid waarmee alles gepaard ging, en de gevoelens die dit losmaakte, vroegen veel van mijn eigen schakelkunst. Blijdschap, ontroering, spanning, zorgen of alles goed zou gaan…. Er was veel! Af en toe laste ik een dagje in om “te betijen”, en me vervolgens weer te richten op mijn werk.

Ravi in de wieg

Afgelopen januari was het zover, Ons eerste kleinkind is geboren! Wat een wonder, wat een cadeau. Een prachtig jongetje, Ravi, met alles er op en er aan. Moeder en kind maken het prima. We waren er stil van.
En zodra hij er was, wist ik: jaaaaa, dit jongetje gaat oma óók helpen schakelen. Nu al, als ik me verwonder over alle “gezichtjes” die zo’n kleintje trekt, of hem kan voelen en ruiken als hij tegen me aan ligt. Vertragen in de tijd. En straks…….. als we “naar de eendjes gaan”, of wat dan ook. Ik kan niet wachten!
En ja, het voelt heel rijk dat we, als alles goed gaat, in de zomer nog zo’n kleintje mogen verwelkomen!

Mieke de Maare met baby

Mijn “3e kind” wordt volwassen

Dit voorjaar word ik 64. Mijn 3e “kind”, Op Dreef, is dan bijna 18. Het wordt tijd om haar stapsgewijs los te gaan laten. Ietsje minder werken, meer tijd om op stap te gaan met mijn (reeds gepensioneerde 😉 ) man, én meer tijd voor de kleinkinderen. Dat zal een eerste stap zijn. Hoe dat er verder uit gaan zien weet ik nu nog niet. Maar ik begin ernaar te verlangen. Hoeveel ik ook houd van mijn werk. En hoe welkom iedereen ook nog steeds is in mijn praktijk. Dus heb je een vraag, aarzel niet!

Op de agenda

  • Dagtraining “de kunst van het schakelen”, vrijdag 10 maart 9.30 – 16.30 Glimmen

Op deze dag leer je hoe je zelf aan het stuur van je eigen leven kunt staan, in een wereld die een steeds hogere snelheid lijkt te verlangen. We doen concrete oefeningen in het schakelen, en je maakt een eigen plan om de dagelijkse kwaliteit van leven en werk te verbeteren. Velen gingen je voor! Ga voor meer informatie en opgave naar de site

  • Dagtraining “Grenzen stellen, hoe doe je dat”? Vrijdag 2 juni 9.30 – 16.30 Glimmen

Inmiddels is dit ook een “gouwe ouwe” uit mijn trainingsaanbod. Maar nog altijd zo nodig voor veel mensen. Wil jij ook leren hoe jouw “nee” opgemerkt én geaccepteerd wordt? Geef je dan op voor deze dag.

Let op: APK? Dan voor de prijs van een onderhoudsbeurt

Mijn ervaring is dat het voor sommige deelnemers fijn is om een trainingsdag na enkele jaren nóg eens te doen. Bijvoorbeeld omdat ze in een nieuwe baan weer extra uitgedaagd worden. Of “gewoon”, omdat ze alles weer eens op willen frissen (en dan altijd weer nieuwe dingen leren). Het gebeurt dan ook regelmatig dat ik iemand opnieuw mag verwelkomen.

Als je een  dagtraining voor de 2e keer volgt, kun je deelnemen voor de “onderhoudsprijs” van € 95,- (in plaats van € 135,-). Je kunt dit aangeven bij de ruimte voor opmerkingen, op het inschrijfformulier. Zet er dan even bij in welk jaar je (ongeveer) deelnam.

Há! SP’er, een noordelijk initiatief om andere HSP’ers te ontmoeten

Joke Stoutjesdijk organiseert dit jaar voor het eerst workshops voor hoogsensitieve mensen. In een luchtige thema-setting wil zij ruimte bieden voor ontmoeting, inspiratie en het delen van ervaringen.

Vrijdagmiddag 24 februari staat er in Zuidlaren een workshop Creatief schrijven op het programma. Joke heeft Theone Joostens uitgenodigd, schrijver en docent. Zij zal met verrassende opdrachten de schrijfzin prikkelen. Schrijfervaring is niet nodig!

Vrijdagmiddag 24 maart  geeft Joke zelf de workshop  van binnen naar buiten, in het Noordlaarderbos.

Voor meer informatie kun je haar benaderen: joke.stoutjesdijk@gmail.com, 06 51 73 64 73

Boekentip: De lessen van burn-out

Annegreet van Bergen (eerste druk 2000)

De ideeën voor “de kunst van het schakelen” pikte ik op uit dit boek. Toen het uit kwam zat ik net thuis met een burn-out. Ik had veel behoefte om te snappen hoe het zo ver had kunnen komen. Dit boek hielp daarbij. Ik heb het diverse keren gelezen, en maakte er steeds nieuwe aantekeningen in. Het persoonlijke verhaal van Annegreet (journalist, en inmiddels een veelgelezen schrijver, oa van “Gouden jaren”)  wordt gelardeerd met heldere columns, waarin (nog steeds actueel!) wetenschappelijk onderzoek op een praktische manier wordt uitgelegd. Verder leest het boek als een roman.

Ik kan dit boek (er is een vernieuwde versie) nog altijd aanraden voor iedereen die kampt met stressklachten.

Tenslotte

Ravi is nu bijna 4 weken “oud”. Jammer genoeg woont hij op meer dan 2 uur rijden hier vandaan. Dat heeft wel als voordeel dat ik vaker een nachtje blijf logeren. Met de heerlijkheid van ’s ochtends even dat kleine mannetje bij mij in bed. Precies zoals dat vroeger met mijn eigen dochters was. Komend weekend mag ik er weer heen. Het terugschakelen begint al in de trein. Ik kan niet wachten!

Kleinkind liggend

Hartelijke groet, en een prachtig voorjaar gewenst,

Mieke de Maaré