“Je ziet het pas als je het door hebt”. Dit citaat van Johan Cruijff schiet me te binnen terwijl ik zoek naar een goed begin van deze nieuwsbrief. Jaha, daar had ie wel gelijk in. Hooggevoeligheid en stress gaan vaak samen, en in beide heb ik me meer en meer gespecialiseerd. En in de loop der jaren zijn mijn inzichten verdiept. Nu is er weer een puzzelstukje bij gekomen: Safety First.
Handvatten voor een gezonder en geïnspireerd leven
Ik ben begonnen met praktische handvatten voor het omgaan met hooggevoeligheid: De kunst van het schakelen, manieren om overprikkeling tegen te gaan, energiebeheer. Allemaal heel belangrijk om minder negatieve stress te ervaren. Daar zijn psychologische handvatten bij gekomen, om ruimte te maken in stressveroorzakende patronen, zoals perfectionisme en iedereen te vriend willen houden. Die geven veel extra mogelijkheden om gezonder en geïnspireerd te leven.
Op het gebied van stress pas ik kennis toe over het centrale zenuwstelsel. Om de balans te herstellen tussen het deel dat zorgt voor actie (de sympaticus) en het deel dat zorgt voor herstel en het opladen van de batterij (de parasympaticus). Dat combineer ik allemaal, al jaren.
Bottom line: het ontbreken van een veilig gevoel
De bottom line van het feit dat zoveel hooggevoelige mensen stressklachten hebben, is dat angst zo’n grote rol speelt in hun leven. Bewust of onbewust zijn veel hooggevoelige mensen van jongs af aan “geprogrammeerd” geraakt op angst en stress. Grotere en kleinere angsten kunnen je hele dag kleuren. De angst niet te voldoen, de angst voor afwijzing, voor te veel prikkels, om te laat te komen, …. zelfs kleine dingen kunnen voldoende zijn om het stresssysteem te activeren. En erger: geactiveerd te houden.
Feel the fear and do it anyway
Nu ik nog beter zie wat ik eigenlijk al door had, het belang van veiligheid, gebruik ik het nog meer in mijn werk. Ik maak mijn cliënten bewust van het stressmechanisme, en focus vanaf het begin op manieren om het gevoel van veiligheid te versterken. Want pas dan kan het herstelsysteem aan het werk. En nee, dat betekent niet: onder de dekens kruipen, of alleen maar onder iemands vleugels kunnen presteren. Het betekent wel: durven verkennen hoe jij in elkaar zit, je angst herkennen én weten wat jij nodig hebt om je veilig te kunnen voelen. Van daaruit kun je op pad.
AGENDA
Gratis introductiebijeenkomst
Werken in een groep kan enorm helpen in het proces van onderzoek en acceptatie van hoogsensitiviteit. Merken dat je niet de enige bent, werkt als een warm bad. En dat is een veilig leerklimaat! Wil jij ook energieker om leren gaan met je hoogsensitiviteit? Leren hoe je kunt “leven in plaats van overleven”? Kom dan op vrijdagochtend 7 september naar Glimmen voor de introductiebijeenkomst van de cursus ‘Energieker omgaan met Hoogsensitiviteit’ die ik op 21 september weer ga starten.
Cursus ‘Energieker omgaan met Hoogsensitiviteit’
Dit is een cursus van 6 dagdelen. Je leert je eigen energiestijlen herkennen, krijgt handvatten om effectiever met je energie om te gaan, en minder vermoeid te raken. Je gaat herkennen hoe jij overprikkeld raakt, en hoe je kunt zorgen dat dat minder vaak gebeurt. Ook je dagritme en manier van (je veilig) voelen, denken en communiceren komen aan bod. Ben je geïnteresseerd? Hier lees je meer.
Boek “Hooggevoeligheid en stress”
In mijn vorige nieuwsbrief kondigde ik dit boek van Susan Marletta Hart (ten Have, december 2017) al aan. Ik vind het een aanrader. Het beschrijft diepgaander dan ik ooit tegen kwam de werking van het herstelsysteem van het zenuwstelsel (de parasympaticus dus). Als dat systeem werkt, kun je je veilig voelen. Het keelgebied en het bekken zijn hierbij belangrijke gebieden. Fijn zijn ook de praktische oefeningen om dit systeem te voelen en te activeren. Hieronder een oefening voor het keelgebied, geïnspireerd op de oefeningen uit dit boek.
Simpele oefening om je parasympaticus te voelen
Voorbereiding: zoek een foto of filmpje van iets fijns of iets liefs. Bijvoorbeeld een kind of een dier, of iets anders dat jou vertedert. Begin dan met het ontspannen van je gezicht. Ontspan je voorhoofd, je ogen, je wangen, je tong. Misschien merk je al meteen dat je dieper gaat ademhalen of dat je gezicht verzacht. Ontspan nu ook je keel en kaken, je nek en je schouders. Als je de neiging krijgt om te gapen: geef daar aan toe.Kijk vervolgens naar de foto of het filmpje, of denk gewoon aan iets fijns. Merk je dat je mondhoeken omhoog gaan? Misschien merk je dat je speekselproductie toeneemt en/of dat je ogen iets vochtiger worden. Is dit niet het geval, probeer je gezicht nog wat meer te ontspannen, en je kaken, nek en schouders nog wat meer los te laten. Kijk nog eens naar het beeld dat jij uitkoos, en probeer de positieve gevoelens die het oproept te versterken. Laat het toe. Hoe dieper je glimlacht, en hoe meer vocht je in je mond en ogen voelt, hoe beter. Je ontspant. Je parasympaticus is aan het werk! Een basis om je veilig te kunnen voelen.
Nieuwe privacywet (de AVG)
Met betrekking tot het verzenden van nieuwsbrieven zijn de regels eigenlijk niet veranderd. Ik mag je geen nieuwsbrief toesturen als je er niet zelf om gevraagd hebt. Als het goed is, is dat laatste het geval. En als je hem niet meer wilt ontvangen: onderaan elke nieuwsbrief zie je een link waarmee je je kunt uitschrijven. Nieuwe geïnteresseerden kunnen zich alleen aanmelden voor de nieuwsbrief via het opgaveformulier op mijn site. Hoe ik met persoonsgegevens omga kun je lezen in de privacyverklaring op mijn site.
Tenslotte
We kennen allemaal al (onbewust?) het belang van een oprechte glimlach bij een ontmoeting. Als die ontbreekt voel je je vaak wat minder prettig. Met de kennis uit deze nieuwsbrief zou je kunnen zeggen: iets minder veilig. Je merkt het verschil meteen als de ander na een aanvankelijke aarzeling toch gaat glimlachen. Hèeèèè, ontspanning. Je voelt je meteen meer op je gemak. En in de oefening hierboven merk je dat ook je eigen glimlach doorwerkt in je lichaam, en je veiliger doet voelen. Simpel hè. Het lost niet alles op, maar het is wel een mooi beginnetje. Inderdaad: je ziet ‘t pas als je het door hebt! Ik wens jullie een fijne, vrolijke en ontspannen zomer. Graag tot ziens bij mijn activiteiten in Glimmen, of in mijn praktijk in Peize. Wees welkom.
Hartelijke groet,
Mieke de Maaré