Soepel schakelen: een leven lang leren!

De vakantie is weer voorbij. Hier in het Noorden zijn deze week de scholen weer begonnen. Het meisje van de broodafdeling in de supermarkt – waar ik maandagavond was – kon dat goed merken: “ongelofelijk hoeveel we gisteren, op de laatste zondag van de vakantie, verkochten”! Iedereen wil blijkbaar weer de voorraden aanvullen, en voorbereid zijn op de eerste echte werkweek. Tijd om te schakelen! En dat is na een vakantie vaak: opschakelen! Het leven gaat weer in een hogere versnelling. Je herkent ’t vast.

De Kunst van het Schakelen, onderdeel van mijn leven

Voor mij is de kop er al weer een tijdje af. Na een heerlijke (en warme!) ontspannen vakantie in Italië en Frankrijk, begon ik eerst maar eens met een weekje halve dagen werken. En dat beviel me goed. Want ik wéét inmiddels – en trouwe lezers van deze nieuwsbrief weten dat ook van mij 😉 – dat ik na elke vakantie moeite heb om weer in het werkritme te komen. Als ik mezelf daar een beetje de ruimte voor geef, en niet in 1x in de hoogste versnelling hoef, verloopt dat veel soepeler. En dat is beter voor mijn “motor”, en voor mijn humeur. En als ik dan eenmaal weer lekker aan de gang ben? Dàn moet ik er weer op letten dat ik voldoende terugschakel. Niet alleen per week, maar ook per dag. En soms zelfs per uur, bijvoorbeeld na een intensieve sessie met een cliënt. Even terugschakelen. Dat kan al in een paar minuten. Om vervolgens verfrist weer verder te gaan.

De Kunst van het Schakelen, onderdeel van Op Dreef

“De kunst van het schakelen” is een van de basis-instrumenten die Op Dreef aanbiedt voor een gezonder en prettiger leven. Het instrument is een uitgewerkte versie van de “levenslessen” die ik opdeed bij het herstel van mijn burnout, nu zo’n 18 jaar geleden. En hoewel ik nog altijd lerende ben – en regelmatig in een valkuil duik – , kan ik wel zeggen dat het tijdig terugschakelen één van de belangrijkste dingen is, die ik heb geleerd om niet opnieuw stressklachten te ontwikkelen. De verrassing daarbij was, dat tijdig terugschakelen bovendien vaak een beter product (werk, humeur, relatie, noem maar op) oplevert!

Meer genieten en minder stress, iets voor jou?

Wil je dat ook? Meer genieten en minder stress? Door inzicht te krijgen in jouw “rijstijl”, en concrete handvatten te krijgen hoe je soepeler en gezonder kunt schakelen? Zodat je minder schade toebrengt aan je “motor”? Geef je dan op voor de dagworkshop “De Kunst van het Schakelen” die ik op vrijdag 29 september weer ga geven. Lees er meer over deze dagworkshop. Wees welkom!

Kantoortuinstress?

Heeft jouw bedrijf ook alle werkruimte omgetoverd tot kantoortuinen? En moet je maar zien hoe je je daar als hoogsensitieve werknemer mee redt? Met de nodige frustratie en vermoeidheid etc van dien? “Kantoortuinexpert tegen wil en dank” Pieter Offermans schreef er een mooie en enigszins bemoedigende blog over. Er zíjn bedrijven die terugkomen op het idee dat kantoortuinen de productiviteit en creativiteit bevorderen. En die hun werknemers rust en wat privacy gunnen om tot mooie resultaten te komen.
Wie weet geeft de blog (of een van zijn andere blogs voor hoogsensitieve werknemers) je een aanknopingspunt om je situatie te verbeteren!

Tenslotte

Ik wens iedereen die net deze week weer begonnen is sterkte met opschakelen, en weer in het dagelijkse ritme komen. En de wijsheid om daarbij meteen ook weer voldoende terugschakelmomenten in te plannen. En die ook te nemen! Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of bij andere zaken? Weet me dan te vinden.

Hartelijke groet,
Mieke de Maaré