Stilte ná de storm

Stilte ná de storm

Ja. Stilte na de storm. Of in elk geval het verlangen naar “stilte na de storm”. Zo heb ik het afgelopen half jaar ervaren. Na een heerlijke zomervakantie in Zuid Frankrijk (was dat de stilte vóór de storm?) beleefde ik een intens najaar. Mijn moeder (95) overleed, en kort daarna mijn schoonmoeder. Ondanks het verdriet was het ook een mooie tijd, met veel warmte en liefde. Maar wel zo intens als een storm. Of eigenlijk een paar stormen achter elkaar.

Behoefte de tijd te vertragen

En misschien ken je dat wel. Als er iemand in je omgeving overlijdt, dat je daarna wilt dat de tijd trager gaat, bijna stil staat. Zodat je kunt mijmeren, terugdenken aan mooie momenten, aan iets van vroeger….. maar zo werkt het niet! En voor een gevoelig mens telt dat net nog even zwaarder. Lastig hoor. Het leven raast door, terwijl je zo graag zou willen vertragen. Even de luwte opzoeken. Wat ik mijn hooggevoelige cliënten ook zo vaak aanraad!

Mijn tijdelijke toevluchtsoord

Voor mij was dat lastig, omdat Op Dreef (op een paar weken na) volop draaide en heel veel nieuwe cliënten zich meldden. Goed nieuws natuurlijk. Het was dus zoeken en puzzelen, naar nog nét die balans. Grappig genoeg vond mijn “onbewuste” een oplossing. Telkens als ik even een adempauze had, al was het maar 2 minuten, hoorde ik in mijn hoofd een aangenaam, voor mij rustgevend liedje. Het was een nummer dat we draaiden bij de uitvaart van mijn moeder (verderop in deze brief vind je een linkje). Telkens weer ging ik als vanzelf naar dat “toevluchtsoord”, een heel najaar lang. En het hielp me, om mezelf te geven wat ik nodig had. En zo was ik stil waar het kon (en ontvingen jullie ruim een half jaar geen nieuwsbrief!), en bereikte ik veilig de haven van de kerstvakantie.

Het nieuwe jaar

En nu is 2016 al weer begonnen! Graag wil ik jullie een gezond, voorspoedig en liefdevol jaar wensen, waarin je de kwaliteiten van je hooggevoeligheid optimaal benut.

Wil jij ook een vitaler 2016? Dit voorjaar staat opnieuw de succesvolle cursus “Energieker omgaan met hooggevoeligheid” op de agenda. In deze cursus van 6 dagdelen krijg je handvatten om effectiever met je energie om te gaan, en minder vermoeid te raken. Hij start op vrijdag 12 februari. Lees op mijn site meer informatie. Geïnteresseerd? Geef je dan op voor de gratis introductieles op vrijdagochtend 22 januari, van 9.30 – 11.30 in Glimmen. Wees welkom!

Hooggevoeligheid steeds “gewoner” 

Meer en meer merk ik interesse uit het “reguliere” circuit voor het onderwerp hooggevoeligheid. Dat is goed nieuws! Zo werd ik afgelopen najaar uitgenodigd om een workshop te geven voor docenten en begeleiders van het Noorderpoortcollege. En mocht ik een bijscholing geven voor mijn collega stresscoaches bij csr-centrum. Beide werden hoog gewaardeerd. Ook ben ik gevraagd om workshops te verzorgen op een groot secretaressecongres dit najaar. Erg leuk en zinvol! Het counselling magazine van najaar 2015 was in zijn geheel gewijd aan hooggevoeligheid. Het SCEM (www.scem.nl) organiseert op 22 januari in Ede een congres Hooggevoeligheid bij kinderen en jongeren “en dat is heel gewoon”, voor professionals die met kinderen en jeugd te maken hebben.

Ook even terugschakelen?

Mijn “mijmerliedje” afgelopen najaar was “le premier bonheur du jour” uit 1963, van Francoise Hardy . Misschien heb jij ook zo’n melodie die je rust geeft als je ernaar luistert. Rust in alle drukte in je eigen leven. Of rust om even te bekomen van alles wat er om je heen gebeurt. In ons land. In de wereld. Dagelijks even de luwte opzoeken is belangrijke voeding voor hooggevoelige mensen. Dat kan op heel veel manieren. Muziek is er eentje.

Tenslotte

Nu ik dit schrijf, zit mijn eerste werkdag in het nieuwe jaar er bijna weer op. Buiten ligt sneeuw, het begint te schemeren. Wat mij betreft: laat het nieuwe jaar maar komen! En wie weet ontmoeten wij elkaar dit jaar. Wees welkom, in mijn praktijk in Peize, of in Glimmen voor groepsactiviteiten.

Hartelijke groet, Mieke de Maaré