Terug naar normaal? Ben je nou helemaal?!

Genieten van méér mogen

“Terug naar normaal”. Hoe vaak hoor en lees je dat niet, dezer dagen? Vaak in combinatie met “eindelijk weer”. En ja, ook jij wil vast wel “eindelijk iets weer”. Eindelijk weer op een terrasje zitten, je collega’s zien, een etentje. Eindelijk weer naar het zwembad of de sauna, een museum. Eindelijk weer onbezorgd boodschappen doen, zonder mondkapje de winkel in….., of vul maar in wat jij zo hebt gemist, of zo belastend vond. En misschien zit je vol spanning af te wachten of jouw geplande of gewenste vakantie in het buitenland door kan gaan. Hopelijk ga je weer voluit genieten van alle dingen die je gemist hebt! In een rap tempo kunnen er weer dingen, in elk geval voor de komende tijd. 

Wennen aan méér mogen

Maar misschien merk je ook wel dat meer drukte je niet gemakkelijk valt. Wellicht had je thuis een rustige werkplek, en genoot je van kleine pauzes tussendoor. Nam je tijd voor een ochtendwandeling, omdat je geen reistijd had. Het zal wennen zijn om weer hele dagen op kantoor te vertoeven! Nog meer dan voorheen zul je waarschijnlijk merken hoeveel prikkels, afleiding en indrukken je te verwerken hebt als je met meerdere (of veel!) mensen in 1 ruimte werkt. Ook al is het fijn weer “naar je werk te kunnen”, en je collega’s weer in levende lijve te zien; hoogsensitieve mensen zullen vast merken dat het ook vermoeiender is. En voor je vrije tijd geldt dat ook. Hoe gezellig het ook is om weer met vrienden af te spreken; na al die avonden cocoonen op de bank moet je ook weer wennen aan de drukte! 

Mogen is geen moeten!

Misschien heb je dat al gemerkt. En dat is niet erg, of gek. Als je er maar rekening mee houdt. Het wil niet zeggen dat je er “niet meer tegen kunt”. Je kunt weer wennen aan dingen die je graag wilt. Maar je hoeft ook niet klakkeloos terug naar je oude patroon. Gebruik je ervaringen van het afgelopen jaar! Herinner je de opluchting, toen er allerlei “moetens” uit je agenda verdwenen. Herinner je dat gevoel van ruimte. En kijk hoe je ook komend jaar zorgt dat je agenda niet vol met “moetens” stroomt. 

Me-time

Misschien houd je je ochtendwandeling er in, als rustige start van de dag. Of het fietstochtje na je werk, ook al werk je thuis. Enne, wellicht maak je ietsje minder privé-afspraken, zodat je zorgt voor genoeg me-time J  Om te betijen van werk, etentjes of je gezin. Om een gevoel van ruimte te behouden.Ik heb het al vaker benadrukt: regelmatig alleen zijn is voor een hoogsensitief persoon bijna net zo belangrijk als eten en drinken!  

Nieuw!! Minitraining Kennismaken met hoogsensitiviteit, vrijdagochtend 24 september

Komend seizoen zet ik een nieuwe training op het programma. In 1 ochtend krijg je inzicht in het begrip hoogsensitiviteit, en hoe dit bij jou “werkt”. Tevens krijg je praktische handvatten om met je hoogsensitiviteit om te gaan. De training is bedoeld voor iedereen die in kort bestek meer wil weten en snappen over zijn of haar gevoeligheid, en met concrete handvatten en tips naar huis wil. Zowel mooie als lastige kanten komen aan bod. Je hoort hoe anderen hun sensitiviteit ervaren, en waar zij tegen aan lopen. Je zult merken dat je niet de enige bent die soms moeite heeft het hoofd boven water te houden! Je leert oefeningen om minder in je hoofd en meer in je lijf te zijn. Of om minder last van je omgeving te hebben.Lijkt dit je wat? Wees er dan snel bij, want ik houd mijn groepen vooralsnog klein (in verband met Corona). Meer informatie en een opgavenformulier vind je in de agenda

Boekentip: Hartvol, van Marlou Kleve

Dit is een goed onderbouwd en prettig leesbaar boek over de kracht van zelfcompassie, geïnspireerd op het gedachtengoed van Kristin Neff. Marlou was voorheen redacteur bij de Vara, en die journalistieke achtergrond heeft vast geholpen bij de heldere opzet van het boek.Het bevat veel mooie en praktische oefeningen om vriendelijker met jezelf om te gaan, en jezelf te steunen op moeilijke momenten van het leven.  En dat is iets waar veel hoogsensitieve mensen vaak moeite mee hebben. Ze zijn vaak behulpzaam en vriendelijk voor anderen, maar hard en streng voor zichzelf. En daarmee doen ze zowel zichzelf als hun omgeving te kort. Een cliënt zette me op het spoor van dit boek, waarvoor dank! 

Tip uit het boek Hartvol: Taking in the Good* ( door mij bewerkt) 
Misschien heb je al weleens gelezen dat negatieve ervaringen sterker beklijven dan positieve. Dat is een overblijfsel van onze evolutionaire overlevingsdrang, die ons trainde om gespitst te zijn op gevaren. Als je 10 complimenten krijgt, en op 1 foutje wordt gewezen, wat blijft er dan na afloop in je hoofd hangen? Grote kans dat het dat foutje is! En in  jouw hoogsensitieve hoofd wordt dat dan vaak “DE FOUT”…… want indrukken komen sterker binnen, en je goede zelfreflectie slaat gauw om in harde zelfkritiek. Herkenbaar? De tip om positieve ervaringen de kans te geven om zich óók in je brein te nestelen is simpel: geef ze wat meer tijd! Een positieve ervaring heeft minimaal 15-20 seconden nodig om door je brein te worden opgepikt. Sta dus wat langer stil bij positieve ervaringen en dingen waar je van geniet. Dat kun je doen door er woorden aan te geven en je zintuigen open te zetten. Merk kleuren, geluiden, geuren en smaken op, en omschrijf wat ze met je doen. Kun je het ergens in je lichaam voelen? Absorbeer het als een spons, dompel je volledig onder in de ervaring, minstens 20 seconden! *Term van Rick Hanson, Geheugen voor geluk

Terug naar Normaal? Ik niet helemaal!

Inmiddels heb ik mijn 2 prikken gehad. We hadden een logé, en onze eetgroep kan weer in in volle omvang (6 personen) bij elkaar komen. Het is fijn dat er weer meer mag en kan! Maar ik merk ook…. dat ik best gehecht ben aan veel rustige avonden en rustige weekends. Dat ik het heerlijk vind om ‘s avonds nog wat in onze nieuw aangelegde tuin rond te scharrelen, of te genieten van een avondwandeling. En dat ik het nog steeds fijn vindt om af en toe een weekend zonder afspraken te hebben, en alle ruimte te voelen. Heerlijk! Ik houd dat gewoon zo! 

Op naar een saaie zomer? Niks daarvan!

Onze zomervakantie hebben we al in januari gepland. Het wordt, net als vorig jaar, een simpele fietsvakantie in Noord Nederland. Dat beviel zo goed, dat we met plezier 3 nieuwe locaties uitzochten, en ons al maanden verheugen. Het feit dat we helemaal geen rekening hoeven te houden met regels en omstandigheden in het buitenland vergroot absoluut de voorpret. Geen gedoe!! Voor sommigen klinkt zo’n vakantie doodsaai. Maar voor ons is er meer dan genoeg te beleven en te genieten. Ik heb er zin in! 

Tenslotte

Ik ben benieuwd in hoeverre jij terug gaat en wilt naar “Normaal”. En of het je lukt om langer en intenser stil te staan bij een positieve ervaring (zie de tip hierboven) Leuk als je het me laat weten!

Ik wens je een heerlijke zomer, hoe je die ook gaat doorbrengen. 

Vriendelijke groet,Mieke de Maaré