Toe aan een warm bad?

 Ja! Na die paar keer nachtvorst (althans hier in het Hoge Noorden 😉 ) zijn we toch definitief in het herfstseizoen beland. Kille avonden, waarop ik af en toe mijn nieuwe winterjas aantrek als ik de deur uitga. Heerlijk warm is die, en dan ga ik met plezier de kou in. Want die jas voelt als een warm bad.Zoals zoveel HSP’s ben ik behoorlijk gevoelig voor temperatuur. Gauw te warm, gauw te koud. Altijd een vestje mee, en handschoenen in mijn jaszakken. 

Warmte ontspant lichaam én geest

En net zoals zoveel HSP’s kan ik enorm genieten van weldadige warmte op kille momenten. Mijn kersenpit doet uitstekend dienst in bed of op de bank. En mijn fleecedekentje ligt tegenwoordig standaard op diezelfde bank gereed ;-)Warmte ontspant niet alleen stijve of koude spieren, maar het ontspant ook de geest.Heb je dat wel eens gemerkt? Vast wel!In aangename warmte doezel je gemakkelijk weg. Of dat nou in een lekker zonnetje is, in een behaaglijk warme bus, of onder je fleecedekentje op de bank. 

Handig om warmte te benutten!

Juist voor HSP’s, met vaak een zeer druk raderwerk in hun hoofd, is het benutten van warmte een fijn hulpmiddeltje om minder te piekeren en gemakkelijker te ontspannen. Of troost te vinden. Buit dat uit!Ik noemde hierboven al een paar van mijn favoriete manieren om warmte te vinden. Maar ieder heeft zo zijn eigen voorkeur.  Dat kan ook letterlijk een warm bad zijn, of een kop warme thee. Of misschien een bordje warme havermout in plaats van een plens koude yoghurt voor je ontbijt.Als je weet wat warmte voor jou “doet”, heb je een prachtig hulpmiddeltje. Niet alleen om je comfortabeler te voelen, maar ook om je geest tot rust te brengen. En het helpt je jezelf te troosten, als je je akelig of alleen voelt. Je hoeft jezelf dat alleen maar te “gunnen”. 

Groepsactiviteiten als een warm bad?!

Voor menig HSP bij mij in de praktijk klinkt dat als een tegenstrijdigheid. “Ik houd er niet zo van om in een groep over mezelf te vertellen”, “met veel mensen raak ik gauw overprikkeld”, “ik ga altijd voor anderen zorgen als ik in een groep ben”. Dat zijn een paar van de bedenkingen die ik vaak hoor. En dat kan ik me best voorstellen. Vaak vertel ik dan dat een groep “gelijkgestemden” juist een prachtige gelegenheid is om datgene te oefenen wat je graag wilt leren: jezelf serieus nemen in wat jij nodig hebt, minder snel overprikkeld raken, en niét altijd voor een ander zorgen. 

Ja, een groep kan de functie vervullen van een warm bad!

Toch zijn bovenstaande punten niet de belangrijkste voor veel deelnemers aan mijn groepen. Wat ik ze wél vaak uit de grond van hun hart hoor noemen, zijn dingen als “wat fijn dat ik eens een keertje niet alles hoef uit te leggen”. En ook “ik heb altijd gedacht dat ik eigenlijk “gek” was…. en nu hoor ik dat ik niet de enige ben! Dat is zo’n opluchting”. Of “ik zag hier zo tegen op, maar nu ik hier eenmaal ben valt er juist iets van me af”. Dat soort opmerkingen. En regelmatig lees ik letterlijk terug in evaluaties: “het voelde als een warm bad, om met gelijkgestemden (hoe verschillend ook) te zijn”. En dat is het effect dat ik zie: dat warme bad ontspant, en juist daardoor kunnen mensen nieuwe dingen leren. Het is misschien spannend, maar niet té spannend. 

Ben jij ook toe aan een warm bad? 

Welke warmte kun jij deze winter gebruiken? Kies je voor de warmte van je partner, of van de poes? Kies je voor de warmtebronnen die je in je eentje kunt organiseren, zoals ik hierboven beschrijf?Misschien ga je deze winter aan de slag met je hooggevoeligheid. En hoe ga je dat dan doen? Met een boek bij de haard? In de beslotenheid van een coachingsruimte? Of duik jij deze winter in de warmte van een groep? Met anderen die, net als jij, ook worstelen met hun hoogsensitiviteit. En daar eindelijk wel eens handvatten voor willen. 

Winteragenda groepsactiviteiten Op Dreef

  • Vrijdag 13 december dagtraining Grenzen stellen, hoe doe je dat? 

Voor veel hoogsensitieve mensen is het (tijdig) stellen van grenzen een van de lastigste opgaven. Ze voelen hun eigen grenzen pas als het te laat is, of ze vinden het eng om hun grenzen duidelijk kenbaar te maken. Met alle nare gevolgen van dien. Wil jij leren en ervaren hoe dat anders kan? Geef je dan op voor deze dagtraining in Glimmen. 

  • Basistraining Energieker omgaan met hoogsensitiviteit, 6 dagdelen, start 31 januari  9.30 – 12 uur

In deze training ga je leren hoe jij je vitaler kunt voelen, en minder energie verspilt. Je krijgt meer grip op je energie-huishouding. Zodat je meer kunt gaan leven, in plaats van overleven. Overige dagdelen 14 en 28 februari, 13 en 27 maart, 17 april. Klik hier voor meer informatie en opgave.

  • Gratis introductieochtend voor de Basistraining Energieker omgaan met hooggevoeligheid, vrijdag 17 januari, 9.30 – 12 uur.

Wees welkom om je nader te informeren over de training, mij te ontmoeten en de trainingsruimte te verkennen. Deelname gratis, opgave verplicht.
NB de ruimte is beperkt, dus meld je tijdig aan als je erbij wilt zijn! 

De winter die je wenst

Ik wens jullie allemaal een fijne winter. Met precies de juiste balans van kou en warmte. Van actie en ontspanning. Van comfort en uitdaging.Wil je meer weten over verwarmend eten en drinken? Ik vond dit een leuk artikel, met veel tips en uitleg. En of Op Dreef deze winter iets voor jou kan betekenen? Wees welkom om dat te komen verkennen! 1 op 1, of in een groep.  

Vriendelijke groet, Mieke de Maaré