Wat leer je eigenlijk, in een coachingstraject? En: tips waar je blij van wordt!

Leren wat je van plan was

Na elk coachingstraject vraag ik mijn cliënten om een evaluatieformulier in te vullen. Aan de hand van de doelen, die we vooraf stelden, gaat de cliënt na in hoeverre deze bereikt zijn.En dan is het natuurlijk fijn als iemand kan noteren: “Ik kan me nu beter afschermen, en corrigeren, waardoor ik minder energie verlies. Ook heb ik minder de neiging het anderen naar de zin te maken. Ik voel me in lastige werksituaties weerbaarder”. Of: “Ik sta weer aan het stuur van mijn eigen leven, en heb geleerd om tussentijds bij te komen”. Of: “het allerbelangrijkste van dit traject is dat ik iets heb gevonden wat me blij maakt. En dat me tomeloos veel energie geeft”. En: “ik heb mijn zelfvertrouwen terug!” 

Verrassingen

Daarnaast vraag ik naar eye-openers, of dingen die men helemaal niet verwacht had te leren. Een “bij-vangst”, die soms de hoofdprijs blijkt.In de evaluaties van het afgelopen jaar lees ik bijvoorbeeld: “Een eye-opener vond ik dat het lichaam ook andere herstelmomenten nodig heeft dan slaap. En dat werken niet altijd in de hoogste versnelling hoeft!”. Of: “ik dacht dat ik het “rempedaal” in mijn dagelijks leven nooit zou kunnen vinden. Maar het lukte, en dat had een groot effect!” En: “Je maakte mij duidelijk dat dingen die voor mij heel normaal zijn (het hele plaatje zien, en alles zo precies mogelijk willen vertellen) voor anderen helemaal niet zo normaal hoeven zijn. Dat was echt een eye-opener”. En wat vind je tenslotte van deze: “jouw conclusie “je baas vind je niet leuk, en dat gaat ook niet gebeuren, dús daar hoef je je best niet meer voor te doen”, heeft me ontzettend veel lucht gegeven”.

(Meer) ervaringen op mijn site

Op mijn website vind je op elke pagina een of meerdere “ervaringen met Op Dreef”. Af en toe “ververs” ik die ervaringen, en daar was ik de afgelopen week mee bezig. Alles wat je hierboven leest, staat inmiddels op mijn site. Maar er staan nog veel meer ervaringen: over wat cliënten leerden, maar ook hoe ze de sfeer tijdens het traject hebben ervaren, en wat ze aanspreekt in mijn aanpak. Allemaal belangrijke zaken in een coachingstraject.  

Een tijd om somber van te worden?

Je bent zo bang voor
wat misschien nog komt
en wat je niet kunt weten
maar dat is juist de kunst:
wat nog gebeuren kán,
alvast vergeten 

Er is op dit moment veel om somber van te worden. Mogelijk voel je je beperkt of eenzaam door de lockdown, en mis je zicht op een perspectief. Mogelijk ben je verontwaardigd of bezorgd door de gang van zaken bij de vaccinatie, door het geweld op straat rondom de avondklok, of…..  En als het Covid niet is, is er nog zoveel ander (wereld)nieuws dat je somber kan stemmen. Heel voorstelbaar.En ja, er is veel wat niet mogelijk is. Dingen die je normaal zou kunnen doen om op te vrolijken. Ik hoef dat allemaal niet op te noemen. Je weet zelf wel wat je graag zou doen, en wat je inmiddels zo mist! 

Wat kan wél? Tips waar je blij van wordt!

Er zijn natuurlijk nog steeds allerlei manieren om jezelf op te vrolijken. En ik hoop van harte dat je al een paar favorieten hebt.Ik wil vandaag een tip geven die voor iedereen mogelijk is: ga fijne dingen lezen! Even weg van de alledaagse werkelijkheid, en iets lezen waar je blij van wordt. Zo simpel kan het zijn.Waar ik erg blij van werd:

  • Het gedichtenbundeltje “iedereen is mooi”, van Marnix Pauwels, uitgeverij Water (€12,50). Eilandjes van hoop en rust in een drukke wereld. De gedichtjes in deze nieuwsbrief komen uit dit mooie bundeltje (met dank aan de cliënt die me hierop wees!)

Laat los
en je valt
van de ene
in de 
andere
verbazing

  • Het liefst van al, Toon Tellegen, uitgeverij Querido (€ 9,99)  Een boekje met dierenverhalen over wensen en verlangens, en over het hebben van een droom. Elk verhaaltje is goed voor een glimlach. Er is een hele serie uitgebracht van deze Toon-Tellegen-boekjes, elk met een eigen thema, en voor een klein prijsje.
  • De jongen, de mol, de vos en het paard, Charlie Mackesy, vertaald door Arthur Japin (€20,-) Een troostrijk boek vol prachtige tekeningen, uitspraken en overdenkingen over vriendschap, liefde en jezelf zijn.  “Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd”, vroeg de jongen? “Help”, zei het paard. 
  • En misschien ten overvloede (omdat jij het al las): ik las de afgelopen weken (pas) de bestseller van Rutger Bregman: De meeste mensen deugen (paperback €25,- als luisterboek €15,- E-book €9,-). En ja, ik werd er vrolijk van! Het is een hele pil, maar Rutger schrijft heel leesbaar en geestig. Een weldadig tegengif in een tijd van polarisatie: de meeste mensen deugen!! Het boek kreeg al vele prijzen, maar daar kwam er afgelopen week nog eentje bij: die voor het meest uitgeleende boek van 2020. En dat wil wat zeggen.

Misschien, misschien

Wie weet kan ik na 9 februari eindelijk mijn groepstraining in Glimmen afronden. En wie weet kan ik dit voorjaar weer een dagtraining aanbieden. Ik heb er eentje op de agenda gezet, voor het geval dat het kán. Op 19 maart staat “De kunst van het schakelen” weer op het programma. Ik hanteer momenteel een maximum van 6 personen bij een training. Dan is er meer dan voldoende gelegenheid om afstand te houden. Mocht je belangstelling hebben, laat het me weten. Ik verstuur pas facturen als duidelijk is dat de training door kan gaan. 

Zoek je mij?

Mocht je op zoek zijn naar een coach die een tijdje met je meeloopt, dan kan het helpend zijn om je bij een bezoek aan mijn site eens te richten op al die ervaringen, waar ik het hierboven over heb. Om te bepalen of ik wellicht degene kan zijn die jou kan helpen om meer grip te krijgen op je leven, meer tot bloei te komen en minder energie te verspillen. NB: Ik volg de richtlijnen van mijn beroepsvereniging (de NOBCO) mbt Covid. Dit betekent tot op heden dat ik 1 persoon tegelijk in mijn praktijk mag ontvangen, mits ik voldoe aan de  voorzorgsmaatregelen die de NOBCO heeft opgesteld, en cliënten de gezondheids-check van het RIVM doen. 

Heb geduld
met je geworstel
hoe je struikelt
stamelt, stikt

Welkom, lieverd
dit is leven
je bent er prima
voor geschikt

Tenslotte

Ik wens je gezondheid, veel leesplezier en een mooi voorjaar. En verder al datgene wat jij nodig hebt om de lockdown , de hele Covid-crisis, en alles wat je verder beperkt, vermoeit of somber maakt, goed door te komen! En wees welkom als ik je daarbij kan helpen. 

Vriendelijke groet,
Mieke de Maaré