Leven in plaats van overleven
 » Ontwaken uit je winterslaap

Ontwaken uit je winterslaap

Ontwaken uit je winterslaap

Oef! Met moeite zet ik mij achter mijn pc. Eigenlijk heb ik deze week nog kerstvakantie. Net als vorige week. Ik kijk er altijd naar uit om in de donkerste dagen van het jaar een tijdje geen wekker te hoeven zetten! Er zijn in die 2 weken altijd een hoop sociale afspraken, bijvoorbeeld rond de feestdagen. Op die dagen lukt het om mezelf “aan” te zetten, en te genieten van vrienden, familie en andere gezelligheid. Maar de tussenliggende dagen…. voelt het alsof ik een sterke behoefte heb aan een lange winterslaap! ‘s Morgens met moeite er uit, in de middag verlangend naar een middagdutje (dat ik vaak ook neem!), en halverwege de avond vallen mijn ogen al weer bijna dicht!

De donkere dagen van het jaar

Veel van mijn hooggevoelige cliënten zijn extra gevoelig voor de donkere dagen in deze tijd van het jaar. Dat kan de klassieke “winterdepressie” zijn, met gevoelens van somberheid en onbestendigheid. Of je bent alleen extra moe, en mist het daglicht als je opstaat. En misschien ben jij inmiddels ook aan het experimenteren met het ruime aanbod van lampen dat de afgelopen jaren op de markt is gekomen om extra lichtbaden te nemen. Of doe je dat onder begeleiding. Er zijn steeds meer ziekenhuizen die een  mogelijkheid voor lichttherapie beiden. En ik hoor vaak dat het een positief effect heeft!

Licht!

Hoewel ik nooit last heb van een echte winterdepressie, snak ik altijd wel naar meer licht. En tel ik echt (echt!) af tot 21 december. En  hoewel ik in de kerstvakantie nog volop mijn “winterslaapgevoel” ervaar, verheugt iets binnen in mij zich op elke volgende dag, die immers weer een paar minuten meer licht brengt. Dit jaar valt de vakantie gunstig, en begint mijn werkzame leven pas weer op 9 januari. Dan gaan we al bijna weer 3 weken de goede kant op! Mochten we een zachte januari beleven, dan is er een kans dat al in januari de eerste sneeuwklok zich laat zien. Een sneeuwklok is voor mij altijd hèt bewijs dat het voorjaar onstuitbaar in aantocht is. Een vrolijk, maar ook altijd weer een ontroerend gezicht. Die sneeuwklokjes. Ze zien er zo kwetsbaar uit, maar ze zijn zo sterk!

Ontwaken, hoe dan ook

Ik weet niet wanneer ik het eerste sneeuwklokje zal zien. Dat kan ook nog maanden duren. Ik weet wel dat het hoe dan ook vanaf 9 januari weer tijd is om uit mijn winterslaap te ontwaken. En, hoewel dat nu nog helemaal niet zo voelt, weet ik óók dat het me opnieuw zal lukken. Net als alle voorgaande jaren. Hoe dat precies werkt weet ik niet, maar het heeft vast iets met de koppeling tussen geest en lichaam te maken.

En jij?

En jij? Hoe zit jij er bij? Misschien heb je niet eens kerstvakantie gehad, en ben je juist volop aan het werk in de kersttijd? Of misschien ben je helemaal niet aan het werk en zou je het dolgraag willen? Of zit jij ook midden in je “winterslaap”, en kruip je het liefst elk moment in je warme bed? Of misschien voel je je wel het hele jaar moe, en voelt elke dag als overleven? Zoals veel hooggevoelige mensen die wel weet hebben van hun gevoelige systeem, maar te weinig handvatten om hun energie te reguleren?

Plannen maken

Ik zou zeggen: benut je vrije tijd volop, als je die hebt. Geef toe aan je behoefte om je terug te trekken en bij te tanken. Om even zo weinig mogelijk te hoeven. Het zal je goed doen. Je hebt dit meer nodig dan de gemiddelde mens.
Maar bereid je daarna voor om te ontwaken uit je winterslaap. Maak plannen, hoe klein ook, voor het nieuwe jaar. Bedenk waar je zin in hebt, en wat je nodig hebt. Want plannen maken genereert nieuwe energie!
Nu ik dit schrijf merk ik het zelf. Al schrijvend borrelt de energie op van mijn plannen voor het Nieuwe Jaar. Dit voorjaar staat er weer een cursus op het programma, en ik heb er zin in! Hieronder lees je meer.

Vrijdagochtend 20 januari 9.30 – 11.30: Gratis introductieles voor de cursus Energieker omgaan met hooggevoeligheid. Start cursus 3 februari.

Zou jij je energiebalans wel wat meer op orde willen hebben? Of heb je veel last van je hooggevoeligheid, en ben je vooral aan het overleven?Tijdens de introductie op 20 januari kun je horen en ervaren hoe jij als hooggevoelig mens kunt leren je vitaler te voelen, en minder energie te verspillen. Wees welkom om je nader te informeren, en met mij kennis te maken. Lees meer over de ochtend of over de cursus zelf. Deze start op 3 februari (9.30 – 12 uur), wordt tweewekelijks gehouden en beslaat 6 ochtenden.
Nieuwsgierig? Op zoek naar handvatten en inspiratie? Meld je dan nu aan!

Niet alles kun je leren in een groep. Voor het dieper uitwerken van vragen, en ook als je graag maatwerk wilt, is een coachingstraject meer geschikt. Een  combinatie van beiden is overigens goed mogelijk. We kunnen samen overleggen wat jou het beste past.

Zaterdag 25 maart, 9.30 – 16.30: Workshop de Kunst van het Schakelen

Deze succesvolle workshop stresshantering en persoonlijke effectiviteit houd ik dit voorjaar op een zaterdag. Misschien maakt een dag in het weekend het ook voor jou mogelijk om een keer deel te nemen. Deze dag leert je hoe je zelf aan het stuur kunt blijven staan in een wereld die een steeds hogere snelheid lijkt te verlangen. Aan de hand van de metafoor van de auto krijg je inzicht in je huidige rijstijl, en praktische handvatten om tussentijds terug te schakelen en weer op te laden. Een must voor alle hooggevoelige mensen! Lees hier meer over deze dag. Wil je erbij zijn, wacht dan niet te lang met opgeven. Er kunnen maximaal 9 personen deelnemen.

Boekentip voor hoogsensitieve mensen die met een eetstoornis kamp(t)en

Vanessa Pilloni legt in haar boek “Calorieën met voelsprieten” (2016) expliciet de relatie: vrijwel alle mensen met een eetstoornis blijken hooggevoelig. Eigenlijk een heel logische conclusie, maar in de reguliere hulpverlening wordt deze koppeling nog niet vaak gelegd. Dat dat een gemiste kans is, ben ik zeer met haar eens.Hoewel ik haar beschrijving van de achtergronden en het ontstaan van een eetstoornis soms kort door de bocht en niet volledig vind, neem ik de tip hier toch op. Ik denk dat het lezen van het boek helend en geruststellend kan werken, bij het leggen van de puzzel van je verleden. En dat het omarmen van je hoogsensitiviteit je anders leert kijken naar jezelf, en je helpt te herstellen als dat nog nodig is. Fijn, en belangrijk dat hier een boek over verschenen is.

Tenslotte

Oef! Halverwege het schrijven van deze nieuwsbrief vlamde mijn energie op, nu zak ik weer in tot een waakvlammetje. En dat mag! Deze week nog. Daarna rek ik mij grondig uit, en zal ontwaken uit mijn winterslaap.
De meeste nieuwsberichten en ontwikkelingen in de wereld helpen niet om uit bed te komen. We zullen zelf het goede nieuws moeten maken. Veel mensen doen dat, en dat geeft hoop. En inspiratie. Als je je eigen lichtje aansteekt en verspreidt, werkt dat vaak aanstekelijk.

Ik wens je een warm en liefdevol 2017, met veel licht!

Hartelijke groet,
Mieke de Maaré