Leven in plaats van overleven
 » Stilte ná de storm

Stilte ná de storm

Fragment uit mijn nieuwsbrief (januari 2016)

Ja. Stilte na de storm. Of in elk geval het verlangen naar “stilte na de storm”. Zo heb ik het afgelopen half jaar ervaren. Na een heerlijke zomervakantie in Zuid Frankrijk (was dat de stilte vóór de storm?) beleefde ik een intens najaar. Mijn moeder (95) overleed, en kort daarna mijn schoonmoeder. Ondanks het verdriet was het ook een mooie tijd, met veel warmte en liefde. Maar wel zo intens als een storm. Of eigenlijk een paar stormen achter elkaar.

De tijd willen vertragen

En misschien ken je dat wel. Als er iemand in je omgeving overlijdt, dat je daarna wilt dat de tijd trager gaat, bijna stil staat. Zodat je kunt mijmeren, terugdenken aan mooie momenten, aan iets van vroeger….. maar zo werkt het niet! En voor een gevoelig mens telt dat net nog even zwaarder. Lastig hoor. Het leven raast door, terwijl je zo graag zou willen vertragen. Even de luwte opzoeken. Wat ik mijn hooggevoelige cliënten ook zo vaak aanraad!

Vertragen met muziek

Voor mij was dat lastig, omdat Op Dreef (op een paar weken na) volop draaide en heel veel nieuwe cliënten zich meldden. Goed nieuws natuurlijk. Het was dus zoeken en puzzelen, naar nog nét die balans. Grappig genoeg vond mijn “onbewuste” een oplossing. Telkens als ik even een adempauze had, al was het maar 2 minuten, hoorde ik in mijn hoofd een aangenaam, voor mij rustgevend liedje. Het was een nummer dat we draaiden bij de uitvaart van mijn moeder (verderop in deze brief vind je een linkje). Telkens weer ging ik als vanzelf naar dat “toevluchtsoord”, een heel najaar lang. En het hielp me, om mezelf te geven wat ik nodig had. En zo was ik stil waar het kon. En bleef ik op de been.

Ook even terugschakelen?

Mijn “mijmerliedje” afgelopen najaar was “le premier bonheur du jour” uit 1963, van Francoise Hardy. Misschien heb jij ook zo’n melodie die je rust geeft als je ernaar luistert. Rust in alle drukte in je eigen leven. Of rust om even te bekomen van alles wat er om je heen gebeurt. In ons land. In de wereld. Dagelijks even de luwte opzoeken is belangrijke voeding voor hooggevoelige mensen. Dat kan op heel veel manieren. Muziek is er eentje.