Leven in plaats van overleven
 » De kunst van het schakelen

De kunst van het schakelen

Om prettig te rijden en de motor niet te snel te laten slijten, is het belangrijk regelmatig te schakelen en soms bewust voor een bepaalde schakelstand te kiezen. Even terugschakelen betekent bijtanken, maar ook afstand nemen en vervolgens efficiënter te werk gaan.

Hoe bestuur jij je auto?

De metafoor van de auto heb ik uitgewerkt in De Kunst van het Schakelen. Als je deze kunst beheerst, is het makkelijker om gezond overeind te blijven in een wereld die een steeds hogere snelheid lijkt te verlangen.

Een voorbeeld. Wie iets zo snel mogelijk af wil hebben, rijdt meestal in de 4e versnelling. Dit is de versnelling van “het moeten”. Je rijdt geen 70, maar misschien wel 100 km per uur; dat betekent dat je continu te veel toeren draait en geen tijd hebt voor creativiteit of reflectie. De 5e versnelling, waarin je schijnbaar moeiteloos voortsnelt, weet je niet meer te vinden. Dat komt omdat je tijdens de rit vergeten bent om regelmatig terug te schakelen.

De Kunst van het Schakelen gaat over de “mentale” snelheid waarmee je dingen doet. Het gaat er dus niet alleen om wát je doet, maar ook hóe je het doet. Want wie ’s nachts ligt te piekeren in bed, is niet aan het uitrusten (de “vrij”), maar met een gevoel van druk “aan het werk”(4e versnelling).

Goed schakelen is noodzakelijk!

Voor ieder mens is het belangrijk om regelmatig te schakelen. Voor hooggevoelige mensen is het mijns inziens een noodzakelijke voorwaarde om gezond en geïnspireerd te blijven. Je gebruikt immers meer energie en hebt meer verwerkingstijd nodig dan de gemiddelde mens.

Wat levert de kunst van het schakelen je op?

De Kunst van het Schakelen is een van de manieren die je kunnen helpen de stress in je leven het hoofd te bieden en betere besluiten te nemen. Je kunt die kunst leren als onderdeel van een coachingstraject of in de  dagtraining “De Kunst van het Schakelen” 

Kierkegaard wist het al

Wie de kunst van het schakelen goed beheerst, vindt het heel gewoon om zijn auto af en toe in de achteruit te zetten. Even achterom kijken om na te gaan welke weg je eigenlijk hebt afgelegd en of deze weg je bij jouw reisbestemming brengt. En om te bepalen of deze bestemming nog steeds de juiste keuze is. Om vervolgens lekker verder te rijden. Immers: ‘het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar dient voorwaarts te worden geleefd’. (Kierkegaard, 1813 – 1855)