Stress

Stress ontstaat als je je niet in staat voelt om aan de eisen van je omgeving te voldoen. Stressgerelateerde aandoeningen zoals burnout zijn het gevolg van een periode van roofbouwgedrag. Een periode hard werken is namelijk niet erg, als je daarna maar voldoende kunt herstellen. Hoe minder je herstelt, hoe meer inspanning er vervolgens nodig is om toch dezelfde prestatie te blijven leveren. Blijf je roofbouw plegen, dan raken je stress- en immuunsysteem ontregeld. Hierdoor kan een scala aan klachten ontstaan.

Klachten bij langdurige stress

  • cognitief (je hebt bijvoorbeeld last van verminderde concentratie en je geheugen werkt niet goed meer);
  • emotioneel (je bent bijvoorbeeld prikkelbaar en snel in tranen);
  • fysiek (je bent moe, slaapt slecht, en hebt bijvoorbeeld gespannen spieren, hoofdpijn of maag/darmklachten);
  • gedragsmatig (je gaat wellicht meer roken/ drinken, ruzie zoeken of je terugtrekken).

De aanpak van Op Dreef bij stressklachten

Een goed herstel in combinatie met een verbeterd zelfmanagement zijn sleutels om stressklachten en burnout aan te pakken én in de toekomst te voorkomen. Je herstelt pas als de vicieuze cirkel van ontregeling wordt gekeerd. Dit is de kern van de methode Chronic Stress Reversal (CSR) , die ik als partner van CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht hanteer. Deze methode pakt stressklachten aan op lichamelijk, mentaal en gedragsmatig niveau. Je leert hoe je kunt herstellen en opladen, en hoe je zorgt voor een betere balans tussen inspanning en ontspanning. De aanpak levert een blijvende verandering op in werk en levensstijl. Gezonder, effectiever en met meer plezier werken en leven is het resultaat.

(Hoog)sensitieve mensen gevoeliger voor stressklachten

Tussen mensen bestaan grote verschillen in sensitiviteit: de mate waarin zintuigen en zenuwstelsel gevoelig zijn voor indrukken (prikkels). Daarmee verschilt ook het moment waarop het stresssysteem geactiveerd wordt: bij de meer sensitieve mensen zal dit eerder het geval zijn. Omdat zij vaak ook mensen zijn met een perfectionistische inslag en met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, plegen zij vaak langdurig roofbouw op hun lichaam.

Dit maakt dat het percentage (hoog)gevoelige mensen dat kampt met stressklachten groot is. Door haar combinatie van specialismen – als stresscoach, én hooggevoeligheidsexpert  – kan Op Dreef deze mensen zeer effectief begeleiden.