Leven in plaats van overleven
 » Tot hier en niet verder!!

Tot hier en niet verder!!

Tot hier en niet verder!!

Heb je dat gevoel wel eens? “Tot hier en niet verder!!” Schreeuw je dat wel eens, van binnen, tegen jezelf? Of schreeuw je zoiets wel eens hardop, tegen een ander?
Ja? Dan is dat waarschijnlijk op een moment dat je, bewust of onbewust, al veel te lang bent doorgegaan…. met werken, met volhouden, met aardig blijven, met piekeren……. Zolang, dat je helemaal overprikkeld bent. En je alleen nog zo’n reactie rest. Op een moment dat het eigenlijk al te laat is.
Heb je dit vaak? Je bent niet de enige! Veel (hoog)gevoelige mensen hebben afgeleerd om te ervaren waar hun grenzen eigenlijk liggen. Of ze vinden dat ze “het niet kunnen maken” om de grens neer te zetten die ze eigenlijk voelen. Of ze stellen wel een grens, maar niemand lijkt zich er aan te storen…..

Grenzen stellen

Sinds een jaar of 8 is de dagworkshop “grenzen stellen, hoe doe je dat?” een populair onderdeel van mijn aanbod. Hij staat 2x per jaar op het programma. Veel nieuwsbrieflezers hebben deze dag meegemaakt, en zich bekwaamd in het (h)erkennen van hun grenzen.

Je zou zeggen dat ik zelf inmiddels ook aardig goed ben in het stellen van mijn grenzen. En ja, dat dacht ik eigenlijk zelf ook….Ik bouwde sinds 2006 mijn bedrijf uit tot een fulltime business, maar zorg er voor dat ik ’s avonds bijna nooit werk. Dat ik geen overload aan cliënten heb. Dat er voldoende tijd is voor voorbereiding, bijscholing, ontspanning en wat dies meer zij. Ik vind dat ik prachtig werk heb. En ben nog elke dag blij met de beslissing een eigen bedrijf te beginnen. Klinkt goed toch?

Mijn eigen grenzen

Ik beweeg graag, en als ik vrij ben maak ik graag meerdaagse wandel- of fietstochten. Ideaal om op te laden! Tot mijn grote teleurstelling lukt dat het laatste jaar echter steeds minder goed. Ik lijk minder aan te kunnen, en slechter te herstellen. Dat levert allerlei pijntjes en ongemak op. Tijdens een (te lange) wandeltocht een levensgroot protest vanuit mijn benen: TOT HIER EN NIET VERDER!! Dat had ik nog niet eerder zo meegemaakt. En ook totaal niet verwacht. Ik was immers zo lekker aan het werk, en onderhield mijn conditie en spieren toch goed?

Medisch onderzoek leverde niks op. Ik ben kerngezond en mijn mineralen zijn in balans. Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar ondertussen kamp ik wel met klachten. En wil ik meer dan ik op dit moment aankan….
Ook de fysiotherapeut kon niet meer doen dan mij wat oefeningen geven en mij vooral geduld voor te schrijven. Blijkbaar heb ik mijn (tja, gevoelige) gestel toch ongemerkt meer belast dan het aankon…

Vallen en opstaan

Ai!! Opnieuw moet ik mijn grenzen onder ogen zien. Precies op dezelfde manier als ik mijn cliënten met stressklachten leer om de balans tussen draagkracht en draaglast te herstellen. Ik probeer dat met vallen en opstaan. Met een knipoog naar mezelf. En soms als een boer met kiespijn. Uitvogelen hoe het voor mij werkt. Wat ik aankan en wat niet. Of wat nu niet. Enne, misschien nog ietsje minder werken? Zou misschien ook schelen.

Jouw grenzen?

Ik ben daarmee aan de gang. En wil jij ook aan de gang met het onderzoeken en ervaren hoe jij met je grenzen omgaat? Hoe dat beter kan? En leren hoe jouw “nee” opgemerkt en geaccepteerd wordt?
Geef je dan op voor de laatste dagworkshop van dit voorjaar, op vrijdag 19 mei: “Grenzen stellen, hoe doe je dat ?”  Klik hier voor meer informatie en opgave.
Ik verwelkom je graag!

Hartelijke groet,
Mieke de Maaré